Speed pedelecs in belgië

De regels in België zijn duidelijk: een speed pedelec wordt gezien als een brommer. Bij elektrische fietsen stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Een speed pedelec geeft ondersteuning  tot 45 kilometer per uur. Om in België op deze snelle elektrische fiets te mogen rijden, moet je dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat de speed pedelec regels zijn, lees je hier!

Ga direct naar:

Wetgeving speed pedelec België 2020

In België worden de snelle elektrische fietsen in het verkeersreglement gezien als “bromfiets”. Deze wetgeving is gemaakt vanuit Brussel, maar helaas niet door de Belgen zelf maar door Europa. Doordat een speed pedelec toch meer lijkt op een fiets dan een brommer, heeft men een nieuwe wet in het leven geroepen. Namelijk die van “bromfiets klasse P”. Dit zijn de regels: 

  1. Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn
  2. Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs AM of een autorijbewijs B
  3. De speed pedelec mag niet sneller gaan dan 45 kilometer per uur
  4. Het dragen van een goedgekeurde hem is verplicht (norm: EN1078)
  5. Een gele kentekenplaat is verplicht achterop de speed pedelec
  6. Een Certificaat van overeenstemming is verplicht
  7. De plaats op de openbare weg zijn hetzelfde als voor een fietser
  8. Het afsluiten van een speciale verzekering is in België niet verplicht

Bron: Politie.be

Moet ik in België mijn Speed Pedelec verzekeren?

Nee, in België is het afsluiten van een speciale verzekering voor je speed pedelec niet verplicht. De Deze verzekering wordt ook wel de “burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen” genoemd. Wij raden wel aan een familiale verzekering af te sluiten. Bij een ongeval vergoed je verzekering de schade aan derden. Een belangrijk detail! Bij een elektrische fiets die zonder te trappen voort beweegt, is een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht! De meeste speed pedelecs hebben echter een hulpmotor en is deze verzekering niet nodig.


Moet ik een helm op?

Ja. Het dragen van een helm (norm: EN1078) is verplicht in België.het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd zijn en hebben de bijkomende voorwaarde dat ze de slapen en het achterhoofd beschermen. Gelukkig heeft de overheid de regels iets wat aangepast. In België mag je ook gewoon gebruik maken van een helm die lijkt op een fietshelm. Deze is speciaal ontworpen voor speed pedelecs en is berekend op hogere valsnelheden. Meer weten? Wij zetten de beste goedgekeurde helmen voor je op een rij!


Is een rijbewijs verplicht in België?

Ja, in België heb je een auto- of bromfietsrijbewijs nodig als je op een speed pedelec rijdt. Sommige partijen spreken over een apart rijbewijs voor de snelle elektrische fiets, genaamd een “P rijbewijs”. Hierdoor zouden de fietsers beter vertrouwd zijn met de wegcode en juist handelen in het verkeer. Deze wetgeving lijkt vooralsnog nog lang niet in te gaan. De vraag is of dat ooit het geval gaat zijn. 

Moet ik een nummerplaat hebben?

Ja, in België is het dien je een speed pedelec in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Dit doet je samen met Certificate of Conformity waarna na je een nummerplaat ontvangt met de letter S. 

Mag ik in België op het fietspad met mijn speed pedelec?

Ja, in België mag je met een speed pedelec binnen de bebouwde kom op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom is jouw plaats meestal op de rijbaan. Belangrijk om te vermelden! Binnen de bebouwde kom mag je niet harder dan 30 km/h. Buiten de bebouwde kom kun je los gaan met een snelheid van 45 km/h!

Hoe bestel ik een speed pedelec van Nederland naar België?

Nederland staat bekend als “fietsland”. Het is dan ook niet gek dat de beste fietsen komen van Nederlandse fietsendealers. Gelukkig is het online bestellen van deze webshops geen punt. Een speed pedelec bestellen doe je in dit geval als volgt:

1. Kies je fiets. Tip! Vergelijk altijd eerst. 
2. Je fiets wordt thuis bezorgd. Het is vaak niet mogelijk om hem af te halen in de winkel. 
3. Maak een afspraak bij een Bureau voor Douane en Accijnzen.
4. Ontvang van de douane een aanvraag tot inschrijving (douane vignet 705)
5. Dien je aanvraag samen met je factuur, het Certificate of Conformity in bij de DIV
6. Nu kun je met 45 km/ h over de weg racen. Enjoy!

Wij raden aan je altijd goed te verdiepen in de verschillende modellen. Maar wie heeft er nu tijd om al deze verschillende fietsen uit te proberen? Daarom hebben wij de 10 beste speed pedelecs voor je op een rij gezet!