Speed pedelec proberen doe je zo

Een 45 km fiets kopen die perfect aansluit op je wensen is niet eenvoudig. Zelf een speed pedelec proberen is dan ook een echte aanrader! Tijdens een testrit kom je erachter welk model comfortabel aanvoelt. Daarnaast worden al je vragen beantwoord. Na de proefrit loop je als een expert de deur uit! Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder.

Auteur Joran Boermeester

Eigenaar & ebike expert

Joran Boermeester

12 oktober 2022 > 12 min lezen

Benieuwd naar de beste speed pedelecs om te proberen?

Ben je benieuwd welke modellen als beste zijn getest? Wij vergelijken altijd op basis van prijs, kwaliteit en specificaties. Wij hebben de top 10 beste speed pedelecs voor je op een rij gezet.

Een speed pedelec proberen tijdens een proefrit

Je hebt het internet afgestruind op zoek naar verschillende speed pedelecs. Je weet ongeveer welke prijs en technische kenmerken voldoen aan je eisen. Nu alleen nog het juiste gevoel bij de fiets krijgen. Zelf een speed pedelec proberen is de enige manier om erachter te komen welk model bij je past.

Is de proefrit gratis?

Bij veel fietsendealers kun je gratis een speed pedelec proberen. Als je een goed gevoel bij de fiets hebt, is de kans natuurlijk aanwezig dat je hem ook koopt. Sommige dealers rekenen een x bedrag rond de 100 euro. Weer andere partijen vragen slechts een borg.

Waar en voor hoelang mag ik de fiets testen?

Ook dat verschilt per dealer. Sommige hebben een uitgebreid testcenter waar de fiets onder allerlei omstandigheden getest kan worden. Andere geven de fiets mee en mag je voor een hele dag zelf de weg op. In dat geval krijg je een groen kenteken, oftewel een handelaar-kentekenplaten op de fiets. Dit zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigen branche. Deze worden onder andere gebruikt voor proefritten.

Testen onder verschillende omstandigheden

Tijdens een proefrit leer je de fiets besturen onder verschillende omstandigheden. Denk hierbij aan hellingen maar ook wind en regen. Je hoort het goed! Dit wordt allemaal nagebootst in het testcenter om je realistische rijervaring te geven! Onder begeleiding van een ervaren speed pedelec expert probeer je meerdere modellen en wordt alles tot in de puntjes uitgelegd. Ben jij er klaar voor?

Vragen over de techniek van de speed pedelec?

Voor je gaat testen, legt de expert je altijd de techniek van de fiets uit. Het is niet ingewikkeld maar desondanks neemt de expert alle tijd die nodig is! Zo ben je meteen op de hoogte van het systeem en stap je zelfverzekerd op je speed pedelec!

Kan ik alle merken speed pedelecs proberen?

Uiteraard is het mogelijk om meerdere 45 km fietsen te proberen. Het is helaas niet mogelijk om alle merken en modellen te testen. Maar geen zorgen! Voor de proefrit neemt een specialist contact met je op om jouw wensen vast te leggen. Op basis daarvan wordt een selectie gemaakt van speed pedelecs die je kunt uitproberen. Zo zijn altijd de modellen aanwezig die het best bij jouw wensen passen.

Moet ik een helm op tijdens de proefrit?

Jazeker. Een goedgekeurde speed pedelec helm is ook tijdens je proefrit verplicht. Alleen zo ervaar je het echte gevoel van een 45 km fiets en kom je erachter of het bij je past. Benieuwd welke helmen je kunt verwachten?

Zijn alle fietsen op de website in de winkel te testen?

Niet alle speed pedelecs die op de website staan, kun je proberen in het testcenter. Door het ruime assortiment kunnen niet alle fietsen in de winkel aanwezig zijn. Gelukkig is er genoeg keuze om meerdere modellen te testen. Zoek je een specifiek model? Geeft dit aan bij de expert zodat je alsnog een testrit kan maken op jouw favoriete fiets.

Wat is het verschil tussen speed pedelec met een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor?

Speed pedelecs met een middenmotor hebben een stabiele, gebalanceerde gewichtsverdeling en zijn uitermate geschikt voor heuvelachtige landschappen en lange afstanden. Daarentegen is een voorwielmotor beter geschikt voor korte afstanden. Je hebt dan wel minder controle over de fiets en dat is niet aan te raden als je 45 km per uur gaat. Het voelt alsof je wordt voortgetrokken. Vanwege de hoge snelheden raden wij altijd aan om voor een midden- of achterwielmotor te gaan. Gelukkig zijn bijna alle 45 km/u modellen met dit systeem uitgerust.

Tip! Bedenk wat je belangrijk vindt. Ga je de speed pedelec gebruiken voor lange/ korte afstanden, vlak of heuvelachtig wegdek?

Kan ik beide motorsystemen proberen?

Dat kan zeker! Het is namelijk erg belangrijk om het verschil tussen beide motoren te proberen. Om ervoor te zorgen dat je de goede keuze kan maken, zijn er testfietsen beschikbaar met een voorwiel-, achter- en middenmotor.

Is de speed pedelec gebruikt?

Ja. De speed pedelecs die je gaat proberen zijn gebruikt. Het zijn wel demo modellen die perfect worden onderhouden. Zo krijg je precies hetzelfde gevoel als dat je op nieuwe fiets rijdt. 

Moet ik de 45 km fiets kopen?

Nee. Na het proberen van de speed pedelec ben je helemaal vrij in je keuze. Een proefrit is er voor bedoelt om jou een zo’n goed mogelijk beeld te geven hoe het is om op een 45 km fiets te rijden. Past het niet bij jou? Dan zullen de experts dat ook eerlijk aangeven. Wil je voor een tweede keer een speed pedelec proberen? Dat kan! Het is immers geen brood bij de bakker dat je koopt!

Proefrit elektrische fiets

Een elektrische fiets proefrit is een ervaring op zich! Wanneer je een snelle proefrit op een snelle elektrische fiets doet, merk je wat een verademing het is om een e-bike rijden. De snelheid, souplesse en kracht van de elektrische fiets geven je het gevoel dat je nooit meer een gewone fiets wilt rijden.

Hoe bereid ik een speed pedelec testrit goed voor?

Om het beste uit jouw speed pedelec testrit te halen, geven we een aantal tips om je op weg te helpen. Allereerst, neem de tijd en ga niet gehaast fietsen uitproberen. Laat de e-bike expert het systeem van de fiets uitleggen en test verschillende modellen en merken. Probeer de speed pedelecs uit in regen en wind om de ondersteuning, rem- en stuurgedrag te ervaren. Luister naar je gevoel en denk niet ‘dit moet nog wennen’. Tot slot, vraag altijd naar de garantievoorwaarden en wat voor onderhoud de fiets nodig heeft!

Tip! Vraag altijd even na hoeveel onderhoud de speed pedelec nodig heeft, ook voor welke onderdelen.

Welke merken kun je proberen tijdens een speed pedelec proefrit?

De keuze is reuze! Het assortiment dat je kunt proberen is groot. Wil je er zeker van zijn dat je bepaalde merken kunt testen? Voorafgaand aan je proefrit wordt er contact met je opgenomen. Geef het aan als je een voorkeur hebt voor bepaalde merken die je graag wilt uitproberen. Zo kun je kiezen voor een Stromer, Riese & Müller, Cube, Giant, Gazelle, Scott en Manufaktur. 

Wat zijn de speed pedelec regels?

Wil je meer weten over alle speed pedelec regels of op zoek naar een speed pedelec verzekering? Denk je van alles op de hoogte te zijn maar ben je toch niet overtuigd? Vanaf 2020 is het mogelijk om op kosten van je werkgever een fiets aan te schaffen! Fietsplan: hoe werkt het? Wij vertellen je precies wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen! Wist je dat je ook een tweedehands speed pedelec kunt kopen?