Fietsendrager voor e bike

Een fietsendrager voor e-bikes is een handige manier om jouw elektrische fietsen mee te nemen op vakantie, of tijdens een dagje uit. Er zijn verschillende soorten fietsendragers op de markt, en het is belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor jouw e-bike. In dit artikel zal ik antwoord geven op de meest gestelde vragen over fietsendragers voor e-bikes.

Auteur Joran Boermeester

Eigenaar & ebike expert

Joran Boermeester

19 april 2023 > 8 min lezen

Welke fietsendragers zijn geschikt voor elektrische fietsen?

Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende merken:

Thule fietsendrager

Thule is een van de meest bekende merken op het gebied van fietsendragers. Het merk heeft een breed scala aan fietsendragers voor elektrische fietsen, van eenvoudige modellen tot luxe varianten met uitgebreide functies.

Yakima fietsendrager

Yakima is een Amerikaans merk dat gespecialiseerd is in het maken van fietsendragers en andere outdoorproducten. Het merk heeft verschillende fietsendragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Atera fietsendrager

Atera is een Duits merk dat hoogwaardige fietsendragers produceert. Het merk heeft verschillende modellen die geschikt zijn voor elektrische fietsen, waaronder modellen met een groot laadvermogen.

Pro User fietsendrager

Pro User is een Nederlands merk dat zich richt op het produceren van kwalitatief hoogwaardige fietsendragers. Het merk heeft verschillende modellen die geschikt zijn voor elektrische fietsen, waaronder modellen met een kantelfunctie voor gemakkelijke toegang tot de kofferbak.

Bosal fietsendrager

Bosal is een Belgisch merk dat al meer dan 50 jaar actief is op het gebied van fietsendragers en andere automotive producten. Het merk heeft verschillende modellen die geschikt zijn voor elektrische fietsen, waaronder modellen met een kantelfunctie en een groot laadvermogen.

Er zijn verschillende soorten fietsendragers op de markt, maar niet allemaal zijn geschikt voor e-bikes. Het gewicht van een e-bike is vaak hoger dan dat van een gewone fiets, en daarom heb je een fietsendrager nodig die sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Er zijn speciale fietsendragers voor e-bikes die hiervoor geschikt zijn.

Wat is de beste fietsendrager voor 2 e-bikes?

Als je twee e-bikes wilt meenemen, dan is het belangrijk om een fietsendrager te kiezen die geschikt is voor dit gewicht. Er zijn verschillende merken die fietsendragers voor 2 e-bikes aanbieden, zoals Thule en Hapro.

Hoe kies ik een fietsendrager?

Als je op zoek bent naar een fietsendrager voor je e-bike, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de juiste optie te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Bepaal het aantal fietsen dat je wilt vervoeren

Het eerste wat je moet beslissen, is het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Als je van plan bent om slechts één fiets te vervoeren, heb je een andere fietsendrager nodig dan wanneer je van plan bent om twee of meer fietsen te vervoeren.

Stap 2: Controleer het maximale gewicht dat de fietsendrager kan dragen

Het is belangrijk om te weten hoeveel gewicht de fietsendrager kan dragen. E-bikes wegen vaak meer dan gewone fietsen, dus het is belangrijk om te controleren of de fietsendrager het gewicht van je e-bike aankan.

Stap 3: Controleer of de fietsendrager geschikt is voor e-bikes

Niet alle fietsendragers zijn geschikt voor e-bikes. E-bikes hebben vaak een hoger gewicht en een andere vorm dan gewone fietsen, dus het is belangrijk om te controleren of de fietsendrager geschikt is voor e-bikes.

Stap 4: Controleer de compatibiliteit met je auto

Niet alle fietsendragers zijn compatibel met alle auto’s. Controleer de specificaties van de fietsendrager om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor jouw type auto.

Stap 5: Controleer of de fietsendrager gemakkelijk te installeren en te gebruiken is

Sommige fietsendragers zijn gemakkelijker te installeren en te gebruiken dan andere. Controleer de instructies en kijk of de fietsendrager gemakkelijk op en van de auto te plaatsen is.

Stap 6: Vergelijk verschillende fietsendragers en lees reviews

Vergelijk verschillende fietsendragers op basis van prijs, specificaties en functies. Lees reviews van andere gebruikers om te zien wat zij van de fietsendrager vinden en of deze aan hun verwachtingen voldoet.

Stap 7: Beslis welke fietsendrager het beste bij jouw behoeften past

Op basis van de bovenstaande stappen kun je beslissen welke fietsendrager het beste bij jouw behoeften past. Kies de fietsendrager die het gewicht van je e-bike kan dragen, geschikt is voor e-bikes en compatibel is met je auto, gemakkelijk te installeren en te gebruiken is en past binnen je budget.

Kan een elektrische fiets op een normale fietsendrager?

Het is mogelijk om een e-bike op een normale fietsendrager te vervoeren, maar het is niet altijd even veilig. Een normale fietsendrager is vaak niet sterk genoeg om het extra gewicht van een e-bike te dragen. Daarom is het aan te raden om een fietsendrager speciaal voor e-bikes aan te schaffen. Dit is helemaal het geval wanneer je bijvoorbeeld een speed pedelec wilt vervoeren met een fietsendrager. Deze 45 km/u fietsen wegen tegenwoordig al snel tussen de 30 en 40 kilo.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een fietsendrager?

Bij het kopen van een fietsendrager zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  1. Het gewicht dat de fietsendrager kan dragen.
  2. Of de fietsendrager geschikt is voor e-bikes.
  3. Of de fietsendrager op jouw auto past.
  4. Of de fietsendrager gemakkelijk te installeren en te gebruiken is.
  5. Of de fietsendrager veilig is.
  6. Hoeveel kogeldruk voor 2 elektrische fietsen?

Als je twee e-bikes wilt meenemen, dan heb je een fietsendrager nodig die geschikt is voor het extra gewicht. Het is belangrijk om te controleren hoeveel kogeldruk jouw auto kan dragen. Dit is het maximale gewicht dat op de trekhaak mag worden geplaatst. Een fietsendrager voor 2 e-bikes kan soms wel 60 kilo wegen.

Welke fietsendrager mag niet meer?

Een fietsendrager die niet meer is toegestaan, is de trekhaak-fietsendrager die aan de achterklep van de auto wordt bevestigd. Deze mag niet meer worden gebruikt, omdat deze de achterklep van de auto kan beschadigen. Daarnaast is deze fietsendrager niet geschikt voor e-bikes.

Wat is de lichtste fietsendrager voor elektrische fietsen?

Als je op zoek bent naar een lichte fietsendrager voor je e-bike, dan zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de lichtste fietsendragers voor e-bikes is de Thule EasyFold XT 2. Deze fietsendrager weegt slechts 20 kilogram en kan gemakkelijk worden opgevouwen en opgeborgen wanneer deze niet wordt gebruikt.

Hoe snel mag je rijden met fietsendrager?

Als je een fietsendrager gebruikt, is het belangrijk om de snelheidslimieten van de fabrikant te volgen. Over het algemeen is de maximale snelheidslimiet voor fietsendragers 130 km/u. Het is belangrijk om te onthouden dat het rijden met een fietsendrager het rijgedrag van je auto kan beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te rijden en de snelheid te verminderen bij winderige omstandigheden.

Wat is een goed merk fietsendrager?

Er zijn veel verschillende merken fietsendragers op de markt, maar enkele van de meest populaire merken zijn Thule, Yakima, Hapro en Atera. Deze merken bieden hoogwaardige fietsendragers aan die geschikt zijn voor e-bikes. Het is altijd belangrijk om reviews te lezen en de specificaties van de fietsendragers te controleren om de beste optie voor jouw situatie te vinden.

Heb je voor een fietsendrager een trekhaak nodig?

Ja, de meeste fietsendragers vereisen een trekhaak op de auto om te kunnen worden gebruikt. Er zijn ook fietsendragers beschikbaar die op het dak van de auto worden bevestigd, maar deze zijn minder geschikt voor e-bikes vanwege het extra gewicht dat de fietsendrager moet dragen.

Waarom past fietsendrager niet op trekhaak?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een fietsendrager niet op de trekhaak past. Dit kan komen door een verkeerde maat of type trekhaak of door de vorm van de trekhaak. Het is belangrijk om de specificaties van de fietsendrager en de trekhaak zorgvuldig te controleren om ervoor te zorgen dat de fietsendrager correct past.

Wat kost een goede fietsendrager?

De prijs van een fietsendrager voor e-bikes kan sterk variëren, afhankelijk van het merk en het model. Over het algemeen kun je verwachten dat een goede fietsendrager voor 2 e-bikes tussen de €400 en €800 kost. Het is belangrijk om de specificaties van verschillende fietsendragers te vergelijken om de beste optie te vinden die binnen je budget past.

Hoelang gaat een fietsendrager mee?

Hoe lang een fietsendrager meegaat, hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal waarvan de fietsendrager is gemaakt, hoe vaak deze wordt gebruikt, en de omstandigheden waaronder de fietsendrager wordt gebruikt en opgeslagen.

Over het algemeen gaan fietsendragers die van hoogwaardige materialen zijn gemaakt en goed worden onderhouden, jarenlang mee. Als je de fietsendrager regelmatig gebruikt en opbergt op een droge, veilige plaats, kun je ervan uitgaan dat deze minstens enkele jaren meegaat.

Het is wel belangrijk om de fietsendrager regelmatig te controleren op slijtage en eventuele beschadigingen. Als je beschadigingen of slijtage opmerkt, is het verstandig om de fietsendrager te laten repareren of vervangen voordat deze niet meer veilig te gebruiken is.

Kortom, hoe lang een fietsendrager meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren van enkele jaren tot tientallen jaren, afhankelijk van het onderhoud, de kwaliteit en de omstandigheden van gebruik.