SPEED PEDELEC VERZEKERING


De high e-bike of Speed Pedelec wordt sinds 1 januari 2017 door de overheid gezien als bromfiets. De fiets haalt immers een snelheid van 45 km per uur en moet verzekerd worden. Welke Speed Pedelec verzekering heb je nodig en waar moet je allemaal op letten? Wij hebben alle verzekeringen en feiten op een rij gezet!

Welke Speed Pedelec verzekering heb je nodig?

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de enige verplichte Speed Pedelec fietsverzekering. Op grond van Europese en Nederlandse regels worden elektrische fietsen die tussen de 25 en 45 kilometer per uur gaan, gezien als bromfiets. Voor die tijd als snorfiets. Dat is de reden dat je bij verzekeraars zoals Hema, Univé, Centraal Beheer en ANWB alleen een bromfietsverzekering kunt afsluiten. In de praktijk is dit precies hetzelfde als een Speed Pedelec verzekering. Voor de wet zijn beide verzekeringen exact hetzelfde. Welke van de twee je afsluit maakt dus niet uit.

Waarom is een WA verzekering verplicht?

Het gevolg van de nieuwe regels is dat je Speed Pedelec minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De verzekering die iedereen in Nederland standaard heeft. Bij een Speed Pedelec is dat niet het geval. Voor deze snelle elektrische fietsen is een WA verzekering nodig. Dit is een verzekering waarmee de schade gedekt is, die jij bij anderen veroorzaakt. De schade aan je eigen fiets door een ongeluk of diefstal wordt niet door je Speed Pedelec WA verzekering gedekt.

Tip! let op of bij jouw Speed Pedelec WA verzekering een verhaalservice is inbegrepen. In dat geval verhaalt de verzekeraar de schade op de tegenpartij als die daarvoor aansprakelijk is.

Wat kost een Speed Pedelec verzekering?

Het kiezen van een goede Speed Pedelec verzekering neemt veel tijd in beslag. Daarom hebben wij voor jou een aantal verzekeringen vergeleken. Een WA verzekering kun je al vanaf €3 per maand afsluiten. In dit geval maakt het niet uit hoeveel de fiets gekost heeft. De Speed Pedelec WA verzekeringen van de meeste aanbieders zijn vergelijkbaar en komen grotendeels op hetzelfde neer. Zo ook de prijs. Als je de fiets gaat verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal, pechhulp of schade, gaat je wel premie omhoog.

Soorten Speed Pedelec verzekeringen

Er zijn eigenlijk drie soort Speed Pedelec verzekeringen die je kunt afsluiten. 

Een aflopende Speed Pedelec verzekering

Een aflopende Speed Pedelec verzekering leg je vooraf vast voor een bepaalde periode van bijvoorbeeld twee of vier jaar. Je betaald de premie van de verzekering in een keer.

Een doorlopende Speed Pedelec verzekering

Een doorlopende Speed Pedelec verzekering heeft vaak een looptijd zonder een vooraf vastgestelde einddatum. De premie gaat meestal wel wat omhoog wanneer de eerste twee jaar voorbij zijn. De premie van een doorlopende Speed Pedelec verzekering betaal je een keer per periode. De periode kan een maand, halfjaar of een jaar zijn. Wat is het verschil tussen beide verzekeringen? Bij een aflopende verzekering, ben je het volledige premiebedrag kwijt, mocht je fiets binnen de looptijd van je verzekering gestolen worden. Bij een doorlopende verzekering is dit niet het geval.

Verzekeren tegen diefstal, voor schade of voor beide?

Je kunt kiezen voor je Speed Pedelec verzekering voor diefstal, voor schade of voor beide. De laatste variant wordt een een volledig casco verzekering genoemd. Met deze Speed Pedelec verzekering ben je verzekerd tegen diefstal, schade aan de fiets door aanrijdingen, brand of vallen.

Wat wordt er vergoed en wat niet?

De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Het is bij het afsluiten van een Speed Pedelec verzekering verstandig deze polisvoorwaarden goed door te nemen.

Bij een verzekering voor een elektrische fiets met een accu hoger dan 320 watt, kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om de fiets in een afgesloten ruimte te zetten. Een Speed Pedelec heeft altijd een accu met een vermogen boven de 320 watt. Ook kan een eis zijn dat je een apart slot op de accu moet plaatsen. Anders is de accu niet meeverzekerd. Het voordeel van Speed Pedelecs van de merken Stromer en Riese & Müller is dat de accu’s afneembaar zijn.

Tip! neem in dit geval altijd de accu mee naar binnen en leg hem op een veilige plek.

Wanneer wordt er vergoed en wanneer niet?

Een regel die bij elke verzekeraar geldt, is dat je Speed Pedelec voorzien moet zijn van een ART-slot, in categorie 2 of hoger. Om bij diefstal de fiets vergoed te krijgen, moet je altijd twee sleutels kunnen overhandigen. Als de fiets niet op slot stond maar wel in een afgesloten ruimte, dan verwijst de verzekeraar je meestal door naar je inboedelverzekering.

Tip! Bij sommige fietsendealers krijg je bij aankoop van een Stromer Speed Pedelec gratis een kenteken, goedgekeurd slotenset en helm t.w.v. €238,95! Benieuwd bij welke fietsen deze aanbieding geldt? Wij hebben de Speed Pedelecs vergeleken en op een rij gezet. 

Welke Speed Pedelec verzekering dekt wat?

Alleen als je Speed Pedelec door je eigen schuld is beschadigd, zijn de reparatiekosten voor jou. Je kunt er daarom voor kiezen om een schadeverzekering af te sluiten. Zo is je Speed Pedelec ook verzekerd als je zelf de schade veroorzaakt. Wil je alleen schade door aanrijding of valpartijen laten dekken? Overweeg dan om een aparte schadeverzekering af te sluiten.

Niet alle verzekeraars bieden een aparte verzekering aan. In dat geval moet je een cascoverzekering voor een Speed Pedelec afsluiten. Vaak is je elektrische fiets dan ook direct tegen diefstal verzekerd. Je hebt twee soorten cascoverzekeringen voor snelle e-bikes: beperkt- en volledig casco (allrisk). Kortom: je hebt drie soorten fietsverzekeringen. Per verzekeringen ben je gedekt tegen:

Speed pedelec verzekering


Tip!
Let bij schadeverzekeringen altijd op of de accu is meeverzekerd tegen vallen of botsen. Dat is namelijk niet standaard het geval. Wij raden aan je Speed Pedelec bij een grote fietsendealer aan te schaffen. Zij geven vaak twee tot 5 jaar garantie op de duurdere onderdelen. Benieuwd bij welke fietsen dit het geval is? Bekijk de specificatie op de pagina: Speed Pedelec vergelijken

Wil je niet nadenken of je wel of niet verzekerd bent als er iets gebeurd? Dan kun je kiezen voor een Speed Pedelec verzekering WA + volledig casco (allrisk). Met deze allrisk fietsverzekering, heb je de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je verzekerd voor alle hierboven genoemde punten plus schade door vandalisme of schade aan je speed Pedelec door eigen schuld.

Benieuwd naar alle Speed Pedelec regels? Wij hebben alle voorwaarden voor je op een rij gezet.


Wat kost een fietsverzekering?

Wat je gaat betalen, wordt bepaald door de hoogte van het aankoopbedrag van de speed pedelec. Hoe meer je elektrische fiets waard is, hoe hoger je premie. In tegenstelling tot de WA-verzekering. De allrisk verzekeringen van e-bikes beginnen al vanaf €4.46 euro per maand. In veel gevallen kun je een fietsverzekering kiezen als je de fiets besteld. Je selecteert de optie in het winkelmandje en de fietsen dealer doet de rest! Zij sturen je aanvraag door naar de verzekeringsmaatschappij, die vervolgens jou een e-mail stuurt met de polis. Zo stap je snel volledig zorgeloos op je elektrische fiets!

Tip! Je kunt via je werkgever een groot deel van je fiets vergoedt krijgen via het fietsplan. En dus ook je Speed Pedelec verzekering! Lees er hier alles over!

Wat is de beste Speed Pedelec verzekering?

Welke verzekeraar de beste is, is lastig te zeggen. De hoogte van je premie wordt o.a bepaald aan de hand van je leeftijd, schadevrije jaren en de prijs van het te verzekeren bedrag. In de meeste gevallen zijn de Speed Pedelec verzekeringen van Allianz het meest voordelig. Wij raden deze verzekeringmaatschappij aan op basis van contractinhoud i.v.t de prijs.

Tip! het kan geen kwaad om zelf te onderzoeken welke Speed Pedelec verzekering het best bij je past! Informeer daarnaast altijd bij de fietsen dealer waar je de aankoop doet welke verzekering zij aanraden.

Zit er pechhulp bij de verzekering?

Bij sommige verzekeringen is ook pechhulp inbegrepen. Dit wil niet zeggen dat je Speed Pedelec altijd ter plekke gerepareerd wordt! Vaak gaat het alleen om een haal- en brengservice. Als je kiest voor een duurdere Speed Pedelec, is het wat ons betreft niet nodig om een pechhulp verzekering af te sluiten. Deze fietsen zijn van dusdanig hoge kwaliteit en gaan niet snel stuk. En mocht er iets aan de hand zijn, kun je altijd zelf nog trappen!

Rechtshulp & opzittendenverzekering

Bij verzekeraar Univé is het mogelijk om een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze keert het bedrag uit wanneer jij of je passagier bij een ongeval verongelukt of schade blijvende oploopt. De rechtsbijstand module biedt juridische bijstand als er rondom het gebruik van een Speed Pedelec een juridisch conflict ontstaat.

Tip! vaak ben  je via andere verzekeringen hier al voor gedekt!