Beste fietsslot 2021

Welke fietsloten komen als beste uit de test? Je ziet het in onze top 5 beste fietssloten van 2021.

Onze test

Zoals alle producten die wij vergelijken, beoordelen wij ook de fietssloten op basis hun de prijs- kwaliteit verhouding. 

Er is rekening gehouden met de lengte, het materiaal, de dikte en ART-keurmerk. Dit bepaald in hoeverre je fiets beveiligd is tegen diefstal.

Beste slot fiets

Alle fietssloten in ons overzicht voldoen aan het juiste aantal ART-sterren: dit moet minimaal ART-2, ART-3 of ART-4 zijn. 

Dat wil zeggen dat ze gemaakt zijn van het beste materiaal dat optimaal beschermd tegen diefstal. Daarnaast hebben wij ieder fietsslot getest op gebruikersgemak. Welk merk is praktisch in gebruik en beveiligd je fietst het beste?

Dit is de top 5 beste fietssloten van 2021

Op basis van de prijs en kwaliteit is dit de top 5 beste fietssloten van 2021:

1. Vinz Makalu fietsslot ART 4 – 120 cm

De Vinz Makalu fietsslot is letterlijk een zwaargewicht onder de kettingsloten. Hij is 120 cm lang en weegt 4 kg. Wil je een duurdere fiets goed beveiligen? Dan is de Vinz Makalu de beste keuze. 

Het fietsslot heeft namelijk het ART-4 keurmerk en is daarmee zelfs geschikt als bootslot. Daarnaast is het sleutelgat afsluitbaar en dus optimaal beschermd tegen roest. Dit slot is een echte topper en de terechte winnaar van de test ‘beste fietsslot 2021’. 

Specificaties Vinx Makalu

Lengte: 120 cm
Dikte: 14 mm
Gewicht: 4 kg
Materiaal: Gehard staal
Keurmerk: ART-4

Voordelen

+ Lengte
+ Materiaal
+ Roestbestendig
+ Dikte
+ ART-4 keurmerk

Nadelen

– Gewicht


2. Abus Fietsslot Iven Chain – ART-2 | 110 cm Zwart

Het Abus Iven Chain kettingslot is voorzien van 8 mm dikke vierkante schakels. Deze zijn gemaakt van hoogstaand gehard staal. Vanwege de ergonomische structuur is dit fietsslot erg moeilijk open te breken. 

De Abus IVen Chain is zeer functioneel door zijn lengte van maar liefst 110 cm. Zo plaats je de fiets gemakkelijk om een vast object en is hij optimaal beveiligd. Een terechte tweede plaats in onze beste fietsslot top 5!

Specificaties Abus Iven Chain

Lengte: 110 cm
Dikte: 8 mm
Gewicht: 3 kg
Materiaal: Gehard staal
Keurmerk: ART-2

Voordelen

+ Lengte
+ Dikte
+ Stevige sleutel

Nadelen

– Gewicht


3. Axa Cherto 95 Compact ART2 Kettingslot – 95 cm

De Axa Cherto 95 Compact is een stevig kettingslot met schakels van 9 mm dik. Het fietsslot in 95 cm lang en weegt 2 kg. De Axa Cherto is ART-2 gecertificeerd en gemaakt met een kwalitatief hoogstaand staal

Het kettingslot is ideaal om je fiets aan een paal of rek vast te zetten. Wil je het slot weer opbergen? Bij dit Axa slot krijg je er gratis een nylon hoes bij! Hij is niet heel stevig maar beschermd het slot voldoende tegen roest!

Specificaties Axa Cherto 95 Compact

Lengte: 95 cm
Dikte: 9 mm
Gewicht: 2 kg
Materiaal: Staal
Keurmerk: ART-2

Voordelen

+ Prijs
+ Gewicht
+ Dikte
+ Stevige sleutel

Nadelen

– Lengte
– Zwakke beschermhoes


4. Abus Lonus 8900 Kettingslot – ART2 – 85 cm

Dit soepele Abus fietsslot is zeer wendbaar vanwege het unieke schakelsysteem. Hierdoor is het slot gemakkelijk ergens aan vast te zetten en weer los te koppelen. 

De Abus Lonus 8900 kettingslot is 85 cm lang. Het kost daardoor iets meer moeite om je fiets aan de paal vast te maken, maar het fietsslot is dusdanig flexibel dat het meestal geen problemen oplevert. 

Specificaties Abus Lonus 8900

Lengte: 85 cm
Dikte: 8 mm
Gewicht: 2.3 kg
Materiaal: Staal
Keurmerk: ART-2

Voordelen

+ Prijs
+ Wendbaarheid
+ Stevige sleutel

Nadelen

– Lengte


5. Falkx – Kettingslot – ART2 110 cm

Wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding is deze Falkx een echte topper. Dit fietsslot is ideaal om je fiets snel op slot te doen en weer open te maken. 

Het is gemaakt van dik gehard staal en daardoor bijna niet open te breken. De lengte van 110 cm maakt het mogelijk om meerdere fietsen aan elkaar vast te zetten. Het is een degelijk slot voor dagelijks gebruik!

Specificaties Falkx – Kettingslot

Lengte: 110 cm
Dikte: 8.3 mm
Gewicht: 2 kg
Materiaal: Gehard staal
Keurmerk: ART-2

Voordelen

+ Prijs
+ Wendbaarheid
+ Gewicht
+ Luxe Slotkop

Nadelen

– Onbekend merk


Wat is het beste fietsslot voor jou?

Om te weten wat het beste fietslot voor jou is, moet je eerst bepalen waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je jouw fiets vlug even vastzetten om boodschappen te doen, of laat je hem een nacht voor de deur staan? 

Voor een korte periode is vaak een dun en goedkoop slot voldoende. Welke dief gaat nou voor de supermarkt een slot open slijpen terwijl iedereen voorbij loopt? Daarnaast is het ook goed om je af te vragen hoe gewild je fiets is. Heb je een dure fiets? 

Geef dan ook iets meer geld uit aan een goed fietsslot. Ben je op zoek naar een geschikte fiets maar weet je niet welk model te je moet kiezen? Wij hebben de beste 10 speed pedelecs voor je op een rij gezet. 

Tips om je fiets veilig op slot te zetten

Het op slot zetten van je fiets lijkt eenvoudig, maar toch krijgen mensen het voor elkaar om hier de fout in te gaan. Wij geven je graag een aantal tips: 

 • Zet je fiets altijd vast aan een vaststaand object
 • Maak gebruik van zowel een standaard ring- als kettingslot
 • Zet je fiets nooit alleen aan het voor- of achterwiel vast
 • Plaats de fiets zo veel mogelijk in het zicht
 • Lange tijd weg? Maak gebruik van een bewaakte fietsenstalling
 • Bevestig het slot altijd aan het frame. Zo kunnen dieven geen onderdelen eraf schroeven en de fiets alsnog mee nemen

ART keurmerk op een fietsslot

Het ART keurmerk is in het leven geroepen door de BOVAC, RAI, verzekeraars en de ANWB. De stichting richt zich op het tegengaan van diefstal. 

Een ART keurmerk kan maximaal 5 sterren bevatten. We raden aan een fietsslot te nemen met minstens 2 sterren. Een slot met 3 sterren is geschikt voor brom- en snorfietsen. Een slot met 4 en 5 sterren wordt gebruikt om onder andere boten mee te beveiligen. 

Diefstal en ART-certificering

De ART-certificering voor diefstal is onder te verdelen in vijf categoriën. Dit geeft de mate van diefstalpreventie aan. De ART certificering bestaan uit de volgende vijf klasse: 

 • Klasse 1: minimaal risico op diefstal
 • Klasse 2: langer onbeheerd achterlaten van de tweewieler
 • Klasse 3: locaties met een hoog diefstalrisico
 • Klasse 4 en 5: Hoogste mate van diefstalpreventie

Een goed slot voor je speed pedelec

Heb je een dure speed pedelec? Dan raden wij zeker aan om ook een goed kettingslot te gebruiken. Vaak zijn deze fietsen al voorzien van een track & trace systeem, maar of je de fiets ook terug krijgt is nog maar de vraag. Handige tips zijn:

 • Koop een slot dat lang genoeg is om aan een vast object te bevestigen
 • Speed pedelecs zijn vaak al erg zwaar: ga daarom het liefst voor een licht slot
 • Koop een stevige fiets- of frametas om het slot in op te bergen
 • Maak een kopie van je originele fietssleutel. Bij de verzekering moet je vaak 2 sleutels overhandigen

Voor welke dikte ga je?

De dikte van een fietsslot is naast het soort materiaal de belangrijkste veiligheidsfactor. Wij raden aan om voor een fietsslot te gaan van minimaal 8 mm dik.

Fietsslot lengte

Ook de lengte van je fietsslot is iets om rekening mee te houden. Als je een fiets ergens aan vast wilt zetten, heb je een slot van minimaal 85 cm nodig. 

Wat is een goed gewicht?

Vaak zijn de goede fietssloten zwaarder dan goedkopere varianten. Fietssloten wegen vaak tussen de 2 en 3 kilogram. Fiets je op een duurder model zoals een speed pedelec? Dan raden wij aan te kiezen voor een 2 kg zwaar fietsslot van gehard staal. 

Wat is een goed prijs voor een fietsslot?

Dit hangt af van de prijs van je fiets. Heb je een fiets onder de 100 euro? Dan is een fietsslot tussen onder de €25,-voldoende. Heb je een e-bike of speed pedelec? 

Dan raden wij aan niet voor een slot onder de 35 euro te gaan. Heb je al een slot besteld en zoek je nog een helm? Bij sommige aanbieders krijg je zowel een slot, helm en kenteken gratis bij je fiets geleverd. 

Waarom kiezen voor een kettingslot?

Een kettingslot is wat ons betreft de ideale manier om je fiets te beveiligen. Je kunt de fiets namelijk gemakkelijk bevestigen aan een vaststaand object. Hiermee verklein je de kans op diefstal aanzienlijk. Fietsendieven slaan dit soort ingewikkelde projecten meestal over! 

Welke fietssloten zijn er nog meer?

Voor de duurdere fietsen gaat onze voorkeur uit naar een kettingslot. Dit is dan ook de reden dat de top 5 ‘beste fietsslot’ enkel hieruit bestaat. Maar welke fietssloten zijn er nog meer? Om je fiets te beveiligen kun je kiezen voor een: 

 • Kettingslot – het kettingslot is een fietsslot dat aan elkaar is verbonden door een schakelsysteem. 
 • Ringslot – een ringslot is een slot voor een stadsfiets en is bevestigd om het frame. 
 • Vouwslot – een vouwslot zijn aan elkaar gekoppelde delen en kun je naast elkaar vouwen. 
 • Kabelslot – een kabelslot is gemaakt van geweven metalen draden die met kunststof zijn omhuld.
 • Beugelslot – het beugelslot heeft een u-vorm beugel waaraan je het fietsslot vastklikt.
 • Cijferslot – een cijferslot is voorzin van een pincode systeem zodat alleen jij het kunt openen.

Welke fietsslot testen zijn er allemaal?

Het tegengaan van fietsendiefstal is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Veel instanties bieden dan ook informatie om dit tegen te gaan. Maar welke fietsslot testen zijn er allemaal en wat houden ze in?

 • Consumentenbond –  de consumentenbond test fietssloten op basis van gebruikersvriendelijkheid.
 • ANWB – De ANWB test regelmatig de beste goedkope fietssloten onder de 25 euro. 
 • Stichting ART – ART beoordeeld de mate van diefstalpreventie van fietssloten.