Speed pedelec accu kopen 2023

Je wilt een speed pedelec kopen maar hoe zit het nu eigenlijk met de accu? De accu is het belangrijkste en duurste onderdeel van de fiets. Welke accu heeft een voldoende actieradius voor de kilometers die ik op een dag af gaat leggen? Lees hier alles over de speed pedelec accu.

Auteur Joran Boermeester

Eigenaar & ebike expert

Joran Boermeester

28 februari 2023 > 10 min lezen


Wat is de actieradius per accu en ondersteuningsstand?

De actieradius die je behaald is afhankelijk van de elektrische ondersteuning die je de fiets mee geeft. Rij je de hele rit in de turbo stand, dan gaat je accu gemakkelijk twee keer zo snel leeg dan wanneer je dezelfde afstand aflegt in eco stand.

EcoTourSportTurbo
500Wh70km60km45km30km
625Wh85km75km60km45km
800Wh100km90km75km60km
1000Wh115km105km90km75km
1225Wh130km120km105km90km

In dit voorbeeld gaan we uit van een nieuwe accu. Bekijk ons artikel over tweedehands fietsen om te zien wat het aantal afgelegde kilometers doet met de actieradius.

Welke snelheid behaal je per stand?

Hou er rekening mee dat je op een speed pedelec niet altijd een snelheid van 45 km/u behaald. Dit is vaak alleen mogelijk in de hoogste standen. Gemiddeld behaal je per stand de volgende snelheden:

StandSnelheid
Eco30 km/u
Tour35 km/u
Sport40 km/u
Turbo45 km/u

Overige factoren die de actieradius beïnvloeden

Hoeveel kilometers een volle accu aflegt zonder opgeladen te worden, hangt van een aantal zaken af. Factoren als de kwaliteit van de accu, de mate waarin de ondersteuningsstand gebruikt wordt, het gewicht van de fiets en bestuurder en het type wegdek waarop je rijdt.

Ga je bergopwaarts, op een ruwe zanderige ondergrond of fiets je tegen de wind in, dan kost het de accu meer energie en gaat hij sneller leeg. Ook de bandenspanning en het gebruik van de juiste versnelling kunnen de actieradius verhogen. 

Wanneer je accu veroudert is, kan dit ook invloed hebben op de capaciteit ervan. Je kunt een fietsaccu reviseren om de levensduur te verlegen.

Tips voor het opladen van de accu

Ga je jouw accu opladen? Wij geven je graag een aantal handige tips!

 • Zorg dat de maximale laadspanning niet overschreden wordt. Met andere woorden; de accu mag niet teveel stroom krijgen. De oplader van de batterij zorgt automatisch voor een juiste regulering.
 • Sluit de oplader eerst aan op de accu en stop hem vervolgens in het stopcontact.
 • Als het lampje van de oplader groen is, haal je eerst de stekker uit het stopcontact voordat je de kabel uit de accu trekt.
 • Laadt de accu op bij kamertemperatuur. Bij <10 graden loopt de accu schade op.
 • Check altijd of de oplader niet te heet wordt ivm eventueel brandgevaar.

Acculaders

Ben je op zoek naar een nieuwe oplader voor jouw accu? Bekijk hier al het aanbod van ieder merk acculader!

Hoe onderhoud je een speed pedelec accu?

Met deze tips zorg je ervoor dat de accu zo lang mogelijk mee gaat.

 • Laad voor je eerste ritje altijd de accu volledig op. 
 • Probeer het uitvallen van de elektrische motorondersteuning te voorkomen. Dus rij de accu niet helemaal leeg.
 • Laat de fiets niet lange tijd staan met een lege accu.
 • Gebruik de fiets en accu regelmatig. Zo niet, bewaar hem op een koele plek. 
 • Laadt de accu nooit op bij een temperatuur onder nul. 
 • Laadt de accu op bij kamertemperatuur. 
 • Plaats je speed pedelec het liefst ergens waar het in de winter niet te koud wordt of in de zomer te warm. Voornamelijk NiMh-accu’s zijn hier gevoelig voor.

> Wil je een speed pedelec kopen? Bekijk onze top 10.

Welke accu is geschikt voor welke fiets?

Dat verschilt per model. Ga naar deze pagina en lees exact welke accu op welke fiets past.

Fysieke winkel Testen van fietsaccu’s 30 dagen retourtijd Reviewscore 9,6!


Welke verschillende type fiets accu’s zijn er?

Momenteel zijn er vier verschillende type fiets accu’s die gebruikt worden voor speed pedelecs. Zo heb je de Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh), de Nikkel Cadmium (NiCd), de nieuwste LiFePo4 en de bekende Lithium-Ion accu.

Die laatste zien we het meest bij speed pedelecs. Zo zijn bijna alle fietsen van de merken Stromer, Riese & Müller, Giant, Delfi en Gazelle hiermee uitgerust. 

Voordelen en nadelen type accu

Van de verschillen type accu’s zijn dit de voordelen en nadelen. 

De Nikkel Cadmium accu (NiCd)

De Nikkel Cadmium accu wordt niet meer op nieuwe fietsen geplaatst en zijn alleen terug te vinden op oudere of tweedehands modellen.

Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh)

De Nikkel Metaal Hydride accu is de opvolger van de NiCd. Het voordeel van deze accu is dat ze een sterk wisselende vermogensafgifte hebben.

Daarnaast hebben deze accu’s een hoge energiedichtheid. Het nadeel is dat ze een minder lange levensduur hebben dat de moderne accu’s met Lithium technieken. 

LiFePo4 accu

Deze techniek is de laatste ontwikkeling op het gebied van batterijen. Het voordeel is dat ze een langere levensduur hebben. Daarnaast wordt de LiFePo4 als de meest veilige optie gezien. Als je de accu leeg rijdt, loopt hij geen schade op. 

Een nadeel is dat ze in vergelijking met de Lithium-Ion accu een lagere capaciteit, oftewel het vermogen hebben. Dit terwijl beide technieken even zwaar zijn. Ook is deze accu nog erg duur vergelijken met andere modellen. 

Lithium-Ion accu

Deze accu is onder de speed pedelec kenners het meest bekend. Het is een accu waar het materiaal Lithium in verwerkt zit.

Voordelen van de Lithium-Ion accu is dat het licht van gewicht is en een grote capaciteit heeft. Daarom zijn ze ook zo populair voor speed pedelecs.

Het enige nadeel is dat de accu’s iets duurder zijn in vergelijking met oudere technieken, maar dit mag geen naam hebben. 

Bestaat er een Bosch accu?

Vaak wordt het merk accu verward met het type motor of motortechniek. Een Bosch accu voor een speed pedelec bestaat dus niet. Hiermee wordt het merk van de motor bedoeld.

De positie van de accu op de speed pedelec

De positie van de accu kan op drie manieren bevestigd worden. De speed pedelec accu wordt geplaatst op de bagagedrager, frame of verwerkt in het frame.

Bij de 45 km e-bikes zie je meestal dat de accu in het frame zit. Bij de duurdere fietsen is deze vaak uitneembaar. Een fietsaccu in de bagagedrager wordt meestal gebruikt bij 25 km per uur elektrische fietsen. 

In Frame

Stromer st1x 800Wh beste speed pedelec 2020

Op Frame

Delfi speed one

Op bagagedrager

Scott e bike review eride 10 2020

Speed pedelecs zijn sportief. Om dit imago kracht bij te zetten, wordt er vaak voor gekozen om de onderdelen in het frame te verwerken.

Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar de accu is zo ook beter beschermd. Daarnaast zorgt een accu in of aan het frame voor een stabiele wegligging en ideaal rijcomfort. Sportieve fietsliefhebbers kiezen daarom ook voor deze optie!

Het vermogen van een speed pedelec accu

Het vermogen van de accu wordt bepaald door twee factoren. Aan de ene kant door de capaciteit die uitgedrukt wordt in ampère uren (Ah). Dit is de zogeheten energieafgifte binnen een bepaalde periode.

Het vermogen van de accu wordt bepaalt door de spanning en de capaciteit. Samen vormen deze factoren de actieradius, dus hoelang de accu stroom levert. 

De speed pedelec accu vervangen

Is je accu aan vervanging toe? Dat kan natuurlijk gebeuren. Wij raden aan om naar de fietsenwinkel te gaan waar u de speed pedelec gekocht heeft. Vaak geven fietsendealer minimaal 2 jaar garantie op de accu.

Wat is een speed pedelec dual battery?

Hiermee wordt een speed pedelec dubbele batterij bedoelt. Deze wordt vaak gebruikt bij duurdere fietsen die veel vermogen leveren. De accu gaat hierdoor sneller leeg.

Een beetje extra stroom is in dat geval nooit weg! Een dual battery is dan ook de ideale oplossing!

Let op! Niet elke speed pedelec heeft de mogelijkheid om een tweede accu toe te voegen.

Wat is de prijs voor een speed pedelec accu?

De prijs voor een speed pedelec accu is gemiddeld €1.500,- Dan heb je er wel meteen één van A-kwaliteit. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van het type en de kwaliteit van de accu.