Speed pedelec accu


Je wilt een speed pedelec kopen maar waar moet je op letten? Hoe zit het eigenlijk met de accu en hoevaak moet ik hem opladen? Allemaal vragen waar je goed over moet nadenken. Een 45 km/u fiets koop je namelijk niet iedere dag! De accu is het belangrijkste en duurste onderdeel van de fiets, maar waar moet je op letten? Geen paniek! Je leest hier alles over de speed pedelec accu.

Ga direct naar:

De speed pedelec accu of batterij

Een accu, ook wel de batterij genoemd, is een cruciaal onderdeel van een speed pedelec. Zonder accu valt er weinig elektrisch te fietsen! Maar wat is een accu eigenlijk? Een accu is niets anders dan een oplaadbare batterij. Dit zijn elektrochemische cellen die stroom leveren voor apparaten zoals fietsen, auto’s en steps. Om optimaal plezier uit je speed pedelec te halen is het van belang je goed te verdiepen in de verschillende soorten accu’s en hoe je ze het beste onderhoudt. 

Welke verschillende type fiets accu's zijn er?

Momenteel zijn er vier verschillende type fiets accu’s die gebruikt worden voor speed pedelecs. Zo heb je de Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh), de Nikkel Cadmium (NiCd), de nieuwste LiFePo4 en de bekende Lithium-Ion accu. Die laatste zien we het meest bij speed pedelecs. Zo zijn bijna alle fietsen van de merken Stromer, Riese & Müller, Giant, Delfi en Gazelle hiermee uitgerust. 

Voordelen en nadelen type accu

Van de verschillen type accu’s zijn dit de voordelen en nadelen. 

De Nikkel Cadmium accu (NiCd)

De Nikkel Cadmium accu wordt niet meer op nieuwe fietsen geplaatst en zijn alleen terug te vinden op oudere of tweedehands modellen.

Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh)

De Nikkel Metaal Hydride accu is de opvolger van de NiCd. Het voordeel van deze accu is dat ze een sterke wisselende vermogensafgifte hebben. Daarnaast hebben deze accu’s een hoge energiedichtheid. Het nadeel is dat ze een minder lange levensduur hebben dat de moderne accu’s met Lithium technieken. 

LiFePo4 accu

Lithium-IJzer-Fosfaat is de volledige benaming voor  de LiFePo4 accu. Deze techniek is de laatste ontwikkeling op het gebied van batterijen. Het voordeel is dat ze een langere levensduur hebben. Daarnaast wordt de LiFePo4 als de meest veilige optie gezien. Als je de accu leeg rijdt, loopt hij geen schade op. Een nadeel is dat ze in vergelijking met de Lithium-Ion accu een lagere capaciteit, oftewel het vermogen hebben. Dit terwijl beide technieken even zwaar zijn. Ook is deze accu nog erg duur vergelijken met andere modellen. 

Lithium-Ion accu

Deze accu is onder de speed pedelec kenners het meest bekend. Het is een accu waar het materiaal Lithium in verwerkt zit. Voordelen van de Lithium-Ion accu is dat het licht van gewicht is en een grote capaciteit heeft. Daarom zijn ze ook zo populair voor speed pedelecs. Het enige nadeel is dat de accu’s iets duurder zijn in vergelijking met oudere technieken, maar dit mag geen naam hebben. 

Bosch accu speed pedelec

Vaak wordt het merk accu verward met het type motor of motortechniek. Een Bosch accu voor een speed pedelec bestaat dus niet. Hiermee wordt het merk van de motor bedoeld.

Positie accu op een speed pedelec

De positie van de accu kan op drie manieren bevestigd worden. De speed pedelec accu wordt geplaatst op de bagagedrager, frame of verwerkt in het frame. Bij de 45 km e-bikes zie je meestal dat de accu in het frame zit. Bij de duurdere fietsen is deze vaak uitneembaar. Een fietsaccu in de bagagedrager wordt meestal gebruikt bij 25 km per uur elektrische fietsen. 

Speed pedelecs zijn sportief. Om dit imago kracht bij te zetten, wordt er vaak voor gekozen om de onderdelen in het frame te verwerken. Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar de accu is zo ook beter beschermd. Daarnaast zorgt een accu in of aan het frame voor een stabiele wegligging en ideaal rijcomfort. Sportieve fietsliefhebbers kiezen daarom ook voor deze optie!

Tips voor fietsaccu opladen

Ga je jouw accu opladen? Wij geven je graag een paar handige tips! Tijdens het laden en ontladen is het belangrijk dat de maximale laadspanning niet overschreden wordt. Met andere woorden; de accu mag niet teveel stroom krijgen. Vergelijk het met een hoeveelheid volt die je een lamp geeft. Is dit te veel, gaat de lamp kapot. Zo ook bij een speed pedelec accu. Maar geen paniek! De oplader van de batterij zorgt automatisch voor een juiste regulering. Hierdoor loop je niet het risico dat de accu beschadigd raakt of in brand vliegt. 

oplader fiets accu

Hoeveel km gaat een speed pedelec accu mee?

De afstand die je aflegt voordat de accu leeg is, noemen we de actieradius. Hoeveel km de accu van een speed pedelec mee gaat, hangt van een aantal zaken af. Factoren als de kwaliteit van de accu, de mate waarin de ondersteuningsstand gebruikt wordt, het gewicht van de bestuurder en het type weg waarop je fietst. Ga je bergopwaarts of fiets je tegen de wind in, dan kost dat meer energie en gaat de accu dus sneller leeg. Ook de bandenspanning en het gebruik van de juiste versnelling kunnen de actieradius verhogen. 

Het vermogen van een speed pedelec accu

Het vermogen van de accu wordt bepaald door twee factoren. Aan de ene kant door de capaciteit die uitgedrukt wordt in ampère uren (Ah). Dit is de zogeheten energieafgifte binnen een bepaalde periode. Het vermogen van de accu wordt bepaalt door de spanning en de capaciteit. Samen vormen deze factoren de actieradius, dus hoelang de accu stroom levert. 

Hoe onderhoud je een speed pedelec accu?

Met deze tips zorg je ervoor dat de accu zo lang mogelijk mee gaat.

  • Laad voor je eerste ritje altijd de accu volledig op. 
  • Probeer het uitvallen van de elektrische motorondersteuning te voorkomen. Dus rij de accu niet helemaal leeg.
  • Laat de fiets niet lange tijd staan met een lege accu.
  • Gebruik de fiets en accu regelmatig. Zo niet, bewaar hem op een koele plek. 
  • Laadt de accu nooit op bij een temperatuur onder nu of rond het vriespunt. 
  • Laadt de accu op bij kamertemperatuur. 
  • Plaats je speed pedelec het liefst ergens waar het in de winter niet te koud wordt of in de zomer te warm. Voornamelijk NiMh-accu’s zijn hier gevoelig voor.

Hoe moet je de accu levensduur verlengen?

Wil je de accu levensduur verlengen? Dat is heel simpel. Onderhoudt de accu zoals hierboven staat beschreven, dan gaat de accu gemakkelijk 5 jaar mee. Natuurlijk is ook de kwaliteit van de accu een bepalende factoor. Kies daarom uw batterij zorgvuldig. 

speed pedelec accu

De speed pedelec accu vervangen

Is je accu aan vervanging toe? Dat kan natuurlijk gebeuren. Wij raden aan om naar de fietsenwinkel te gaan waar u de speed pedelec gekocht heeft. Deze heeft vaak de accu op voorraad of weet waar het besteld moet worden.

Wat is een speed pedelec dual battery?

Hiermee wordt een speed pedelec dubbele batterij bedoelt. Deze wordt vaak gebruikt bij duurdere fietsen die veel vermogen leveren. De accu gaat hierdoor sneller leeg. Een beetje extra stroom is in dat geval nooit weg! Een dual battery is dan ook de ideale oplossing!

Speed pedelec grote accu

Als snelheidsliefhebber wil je natuurlijk dat je batterij zo lang mogelijk mee gaat. Dit kan met een speed pedelec grote accu. Maar wat betekend dit eigenlijk? Een grote accu heeft een grote capaciteit, ofwel vermogen. Dit wordt uitgedrukt is Wh. Speed pedelecs hebben altijd een accu met een capaciteit van tussen de 500 en 1000 Wh. 

Wat is de prijs voor een speed pedelec accu?

De prijs voor een speed pedelec accu is gemiddeld €500,-. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van het type en de kwaliteit van de accu.