Stromer ST3 Review: het technische vernuft onder de speed pedelecs​

In deze Stromer ST3 review testen wij de prestaties van de ST3 Sport 1000Wh. Is deze 45 km speed pedelec zijn prijskaartje waard? De verwachtingen liggen hoog. Het wordt namelijk gezien als één van beste modellen van het Zwitserse merk en dat mag wat kosten. Voor de Stromer ST3 Sport betaal je namelijk €7.330,- en dat is niet niks! Maakt dit model de hoge verwachtingen waar?

De speed pedelec van Stromer

Tijdens een zonnige dag in mei hebben wij de high performers onder de speed pedelecs getest. Want zo wordt de Stromer ST3 genoemd! Het is de op één na duurste speed pedelec die het merk op de markt heeft gebracht. Op het eerste oog verbaast ons dat niet. De fiets is namelijk uitgerust met een zware 1000Wh accu en een spectaculaire display verwerkt in het frame. Stromer adverteert dat deze batterij een actieradius van maar liefst 180 km heeft. Dit is voor ons voldoende reden om die bewering eens flink op de proef te stellen.

Onze ervaring met de Stromer ST3

Om te kunnen testen of de accu echt 180 kilometer mee gaat zonder hem op te laden, hebben wij de Stromer ST3 flink uitgebreid getest. De zon scheen volop, maar gelukkig stond er ook een flinke wind. We hebben en route uitgestippeld van 80 km lang met de wind grotendeels tegen. We hebben de ST3 in de derde modus gezet, waardoor hij maximale elektrische ondersteuning geeft. Alleen zo komen we het dichts bij de waarheid.  

Stromer ST3 1000Wh 45km

De ST3 wordt beschouwd als het pareltje onder de Stromers. Je voelt meteen dat het geen gewone speed pedelec is. Hij ligt stabiel op de weg en heeft een comfortabele zithouding. Zonder enige moeite snijd hij door de wind en behaald met gemak de 45 km per uur. Met de wind in onze rug en het nodige trappen, hebben we zelfs de 48 km/u aangetikt. Een onvoorstelbaar gevoel waar wij als liefhebber geen genoeg van kunnen krijgen! De kracht van de Stromer ST3 is onvoorstelbaar.

Specificaties Stromer ST3

Stromer ST3 Sport 1000WhSpecificaties
Prijs?€7.330,-
Powerboost?Ja
Netto gewicht (kg)26 kg
Laadtijd5 uur
Capaciteit accu983wh
MotorpositieAchterwiel
Kracht (Nm)44 Nm
Gemiddelde actieradius80 km
MotorgeluidFluisterstil
GeslachtHeer & damesmodel beschikbaar
ZithoudingSportief
Uitneembare accu?Ja
Aantal versnellingen11
Type versnellingenDerailleur
FrameAluminium
RemsysteemHydraulische schijfrem
Maximale snelheid48 km
Bagagedrager?Ja
MotortechniekSYNO Drive II

Dit krijg je geleverd

Als je een speed pedelec in deze prijsklasse koopt, krijg je niet zomaar iets. In de levering zit:

  1. Een speed pedelec met de kwaliteit van een Zwitsers zakmes
  2. Gratis kenteken en helm t.w.v. 238,95
  3. Een ruim 5 kg zware 983Wh accu
  4. Een uitleg van de bezorgdienst over de werking van de ST3
  5. Gratis retourneren
  6. Instructiehandleiding met alle informatie & regels
  7. Twee jaar garantie (3 jaar op het frame)

Technische snufjes van de Stromer ST3

De Stromer ST3 is voorzien van veel technisch vernuft. Het touchscreen werkt spectaculair goed. Het doet niet onder voor je smartphone. Je ziet hoe laat het is, hoeveel km je hebt afgelegd, hoeveel km de batterij nog mee gaat en natuurlijk de snelheid. Daarnaast heeft de Stromer ST3 op het midden van het stuur een handig kliksysteem voor je telefoon. Je klikt je mobiel gemakkelijk en stevig vast. Zo hoeft je niet diep naar beneden te kijken om de informatie op je display te lezen. Wel zo veilig als je 45 km per uur gaat!  

De App van Stromer

De ST3 is gekoppeld aan de Stromer App en dat heeft voordelen. Je ziet niet alleen waar alle Stromer servicepunten zich bevinden, je weet ook ten aller tijde waar je fiets zich bevind. De ST3 heeft namelijk een ingebouwde simkaart. In het geval van diefstal kun je via de App je fiets op de meter nauwkeurig lokaliseren. Ook kan je met de App op je smartphone o.a. de instellingen aanpassen en de anti-diefstalfunctie inschakelen. Wil je hem er weer vanaf halen? Geen probleem! Dat gaat gemakkelijk via keyless bluetooth locking systeem.
Stromer st3 display

Wat is Stromer ST3 top speed?

Met de Stromer ST3 fietsen is een unieke ervaring. Zelfs met hevige tegenwind, behaald de fiets zonder enig probleem de 45 km per uur. Op meerdere stukken tijdens onze proefrit hebben wij zelfs de 48 km aangetikt. Een onvergetelijke ervaring! Ondanks deze hoge snelheid heb je geen moment het idee dat je zo snel gaat. Het voelt natuurlijk aan. Je kunt het vergelijken met een krachtige BMW. Voor je het weet rij je te hard!   

De actieradius van de ST3

Het display in het frame voorziet je van alle informatie die je nodig hebt. Zo zie je per modus hoeveel kilometer je nog af kunt leggen, voordat de batterij leeg is. De droom dat de actieradius 180 km is, hebben we al een tijdje laten varen. Dit is namelijk alleen het geval als je alles in ondersteuningsmodus 1 doet bij perfecte weersomstandigheden. In deze stand haal je slechts een snelheid van rond de 30 km/u en dat is niet wat je wilt. Dan had je wel voor een normale e bike gekozen! Fiets je alles in stand 2, dan gaat de accu zo’n 120 km mee. In de maximale (3) ondersteuning hebben wij een actieradius van 75 km gehaald. Geen slecht resultaat! 

Tip! Verkijk je niet op de beloofde actieradius, maar wees bewust van de verschillende standen.

De Motor

Is er dan helemaal niks negatiefs te zeggen of de Stromer ST3? Helaas. De fiets is voorzien van een SYNO Drive II achterwiel motor met een kracht van 44 Nm. Hierdoor komt de ST3 iets minder snel op gang dan we van Stromer gewend zijn. Het verschil is klein, maar toch verwacht je voor deze prijs dat ook dit perfect is. 

Stromer st3 motor

De accu

De Stromer ST3 is voorzien van een 983 kw/h accu. Dit is de zwaarste accu die Stromer levert. De 5 kilo zware batterij is uitneembaar en dus zowel thuis als op kantoor gemakkelijk op te laden. Met een klik op het touchscreen, opent het frame en kun je de accu uit nemen. Heb je hem helemaal leeg gereden? Geen paniek! Binnen slechts 5 uur is hij weer volledig opgeladen. Niet gek voor een accu met zo’n vermogen!

Eindoordeel

De Stromer ST3 behaald gemakkelijk een hoge snelheid en vlieg je over de weg. Dit geeft een adrenaline kick waardoor het na een rit van 80 kilometer even bijkomen is. Het is wat ons betreft dan ook een ideale speed pedelec voor de lange afstanden. In modus 2 haal je een snelheid van 45 km/u en ben je zonder overbodig hoge inspanning op je plek van bestemming. In deze modus gaat de accu zo’n 120 km mee en dat is flink wat. Is het de prijs een van €7.330,- waard? Als je een liefhebber van techniek bent en een fiets zoekt die van alle gemakken voorzien is, dan zeker. Je krijgt er pure luxe en comfort voor terug!