DE SPEED PEDELEC REGELS​

De regels zijn duidelijk: de snelle elektrische fiets wordt gezien als een brommer. Bij e-bikes stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Een Speed Pedelec geeft ondersteuning  tot 45 kilometer per uur. Om in Nederland op deze snelle elektrische fiets te mogen rijden, moet je dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat de Speed Pedelec regels zijn, lees je hier!

Ga direct naar:

Wat zijn de speed pedelec regels?

De regels voor speed pedelecs zijn duidelijk omschreven. De RDW en de Rijksoverheid ziet de snelle elektrische fiets als een bromfiets. Er zijn dezelfde voorwaarden aan verbonden. De speed pedelec regels zijn: 

1. Op een speed pedelec is het dragen van een goedgekeurde helm verplicht
2. Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn
3. Je moet in het bezit zijn van een bromfiets- of autorijbewijs
4. De speed pedelec mag niet sneller gaan dan 45 kilometer per uur
5. Een gele kentekenplaat is verplicht achterop de speed pedelec
6. Voor jouw speed pedelec moet je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben
7. Zoals bij een auto of bromfiets dien je jouw rijbewijs op zak te hebben. Een speed pedelec moet goedgekeurd zijn en aan de wettelijke eisen voldoen.


Moet ik een helm op?

Ja. Het dragen van een goedgekeurde bromfiets- of speed pedelec helm (norm NTA 8776:2016) is verplicht. Een bromfietshelm dragen op je elektrische fiets is natuurlijk niet wat je wilt. Gelukkig 
heeft de overheid de regels omtrent het dragen van een helm aangepast. In Nederland mag je ook gewoon gebruik maken van een helm die lijkt op een fietshelm. Deze is speciaal ontworpen voor speed pedelecs en is berekend op hogere valsnelheden. Meer weten over de speed pedelec helm? Op basis van prijs en kwaliteit hebben wij de beste op een rij gezet!

Bron: NEN


Speed pedelec regels


Moet ik mijn speed pedelec verzekeren?

Ja. Als je op een speed pedelec fietst, moet je WA verzekerd zijn. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht in Nederland. Veroorzaak je zelf een ongeluk, dan betaalt jouw aansprakelijkheidsverzekering de kosten die een ander heeft opgelopen. Heb je door je eigen schuld schade aan je speed pedelec veroorzaakt? Dan zijn de reparatiekosten voor jou. Het kan daarom verstandig zijn je speed pedelec hiervoor te verzekeren. Vaak zijn die soort verzekeringen, evenals tegen diefstal, al vanaf een paar euro per maand te verkrijgen. Lees alle ins en outs over speed pedelec verzekeringen

Heb ik een rijbewijs nodig voor een speed pedelec?

Ja. Als je al een rijbewijs A of B hebt, dan mag je rijden op een snelle elektrische fiets. Heb je dit type rijbewijs niet, dan moet je een bromfietsrijbewijs (het AM-rijbewijs) hebben. Dit rijbewijs is voor een bromfiets, scooter, speed pedelec, snorfiets en brommobiel. Net als in een auto of op de scooter ben je verplicht om je rijbewijs bij je te hebben als je op je speed pedelec fietst.

Is een kenteken verplicht op een speed pedelec?

Ja. De elektrische fiets dient geregistreerd te worden. Als je speed pedelec net zo snel gaat als een bromfiets, dan krijgt het dus een gele kentekenplaat. Het lijkt veel werk, maar dit regel je snel online via de website van de RDW. Meestal zijn de grotere fietsenwinkels aangesloten bij de RDW en kunnen zij de speed pedelec voor je registreren. Vaak wordt het kenteken zelfs direct bij de fiets meegeleverd. Zo niet, dan vraagt de fietsendealer de gele kentekenplaat aan. Ook de tenaamstellinsgcode voor de speed pedelec regelt de dealer. Dat is het bewijs dat de elektrische fiets van jou is. Wel zo handig en veilig! De kosten voor het kenteken en de tenaamstelling kunnen vaak hoog oplopen en nemen veel tijd in beslag. Zoals eerder genoemd heeft fietsenwinkel.nl nu een unieke deal waarbij je een gratis kenteken, tenaamstelling plus helm krijgt t.w.v €238,95! Zo is je fiets in één keer klaar om over de weg te vliegen! Wel je een speed pedelecs vergelijken? Bekijk meteen voor welke e-bikes deze aanbieding geldt. 

RDW

Bron: RDW

Mag een speed pedelec op het fietspad?

Hangt ervan af. Als een bromfiets op een fietspad verboden is, mag je speed pedelec daar niet rijden. In dat geval moet je met een snelle elektrische fiets op de rijbaan. Op bromfietspaden ben je meer dan welkom! Die herken je aan de blauwe borden met zowel een brom- als gewone fiets erop. Deze fietspaden zie je vaak net buiten het drukke stadshart en langs de grote autowegen. Met een speed pedelec leg je dus gemakkelijk grote afstanden tussen je huis en werk af, zonder last te hebben van files. Ook binnen de stad is deze fiets ideaal om van punt A naar B te gaan. Zeker nu de overheid grote steden autovrij wil maken, is de speed pedelec de oplossing om snel op de plek van bestemming te komen. 

Hoe hard mag een speed pedelec?

Als je op een speed pedelec mee trapt, haal je 45 kilometer per uur. Dat wil niet zeggen dat je altijd zo hard mag. Op bromfietspaden mag je speed pedelec maximaal 40 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom mag je net zoals bij een auto maximaal 30 kilometer per uur. 


Wat zijn de wettelijke eisen voor een speed pedelec?

Op 1 januari 2018 is het oude type goedkeuring voor speed pedelecs komen te vervallen. Hierdoor ontstond er wat onzekerheid bij eigenaren over de speed pedelec regels. Zij vreesden dat hun fietsen na 1 januari niet meer voldeed aan de regels en niet meer verzekerd zou zijn. Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Voor een speed pedelecs die als bromfiets bij de RDW geregistreerd zijn en beschikken over een kentekenplaat, verandert er niets. De snelle e-bikes blijven gewoon toegelaten op de Nederlandse weg. 

Wel moeten deze pedelecs altijd voldoen aan de eisen van ‘Regeling Voertuigen’. Dat betekent dat je speed pedelec voorzien moet zijn van een linker buitenspiegel en een ambergele retroreflector aan iedere zijkant. Om een lang verhaal kost te maken: in de meeste gevallen is een dealer van speed pedelecs aangesloten bij de RDW en kunnen zij je ontzorgen. Mocht dit niet het geval zijn, registreer dan simpel online je pedelec en vraag een gele kentekenplaat aan. De elektrische fietsen die wij op speedpedelec.org aanraden zijn goedgekeurd en voldoen aan alle eisen. Zo kun je met een gerust hart supersnel van A naar B! 

Meer weten over de wet- en regelgeving omtrent speed pedelecs? Bekijk de regels op de website van de Rijksoverheid. Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om met je fiets tussen de auto’s te rijden? Wij raden aan altijd een testrit te maken. Wil je weten waar je allemaal op moet letten? Lees hier alles over een speed pedelec testrit.

 

Gazelle
RDW
Fietsersbond
Speed pedelec regels
Overheid regels
Stromer speed pedelec