Alle speed pedelec regels op een rij​

Redactie
19 augustus 2019


Speed pedelec regels

De regels zijn duidelijk: de snelle elektrische fiets wordt gezien als een bromfiets. Bij e-bikes stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Een speed pedelec geeft ondersteuning tot 45 kilometer per uur.

Om in Nederland op deze snelle elektrische fiets te mogen rijden, moet je dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat de speed pedelec regels zijn, lees je hier!

Ga direct naar:

Wat zijn de speed pedelec regels?

De regels voor speed pedelecs zijn duidelijk omschreven. De RDW en de Rijksoverheid ziet de snelle elektrische fiets als een bromfiets. Er zijn dezelfde voorwaarden aan verbonden. De speed pedelec regels zijn: 

1. Op een speed pedelec is het dragen van een goedgekeurde helm verplicht
2. Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn
3. Je moet in het bezit zijn van een bromfiets- of autorijbewijs
4. De speed pedelec mag niet sneller gaan dan 45 kilometer per uur
5. Een gele kentekenplaat is verplicht achterop de speed pedelec
6. Voor jouw speed pedelec moet je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben
7. Zoals bij een auto of bromfiets dien je jouw rijbewijs op zak te hebben. Een speed pedelec moet goedgekeurd zijn en aan de wettelijke eisen voldoen.

Moet ik een helm op?

Ja. Het dragen van een goedgekeurde bromfiets- of speed pedelec helm (norm NTA 8776) is verplicht. Een bromfietshelm dragen op je elektrische fiets is natuurlijk niet wat je wilt.

Gelukkig heeft de overheid de regels omtrent het dragen van een helm aangepast. In Nederland mag je ook gewoon gebruik maken van een helm die lijkt op een fietshelm.

Deze is speciaal ontworpen voor speed pedelecs en is berekend op hogere valsnelheden. Meer weten over de speed pedelec helm? Op basis van prijs en kwaliteit hebben wij de beste op een rij gezet!

Bron: NEN

Toegestane speed pedelec snelheid: maximum van 45 km/u?

Veel mensen vergissen zich in de maximum snelheid wanneer ze op de speed pedelec stappen. Je mag namelijk niet overal 45 km per uur rijden!

Op fiets/bromfietspaden mag je maximaal 40 km/u en binnen de bebouwde kom slechts 30 km/u. Alleen op de rijbaan is het toegestaan om 45 km/u te fietsen.

Moet ik mijn speed pedelec verzekeren?

Ja. Als je op een speed pedelec fietst, moet je WA verzekerd zijn. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht in Nederland.

Veroorzaak je zelf een ongeluk, dan betaalt jouw aansprakelijkheidsverzekering de kosten die een ander heeft opgelopen. Heb je door je eigen schuld schade aan je speed pedelec veroorzaakt?

Dan zijn de reparatiekosten voor jou. Het kan daarom verstandig zijn je speed pedelec hiervoor te verzekeren. Vaak zijn die soort verzekeringen, evenals tegen diefstal, al vanaf een paar euro per maand te verkrijgen. Lees alle ins en outs over speed pedelec verzekeringen

Heb ik een rijbewijs nodig voor een speed pedelec?

Ja. Als je al een rijbewijs A of B hebt, dan mag je rijden op een snelle elektrische fiets. Heb je dit type rijbewijs niet, dan moet je een bromfietsrijbewijs (AM-rijbewijs) hebben.

Dit rijbewijs is voor een bromfiets, scooter, speed pedelec, snorfiets en brommobiel. Net als in een auto of op de scooter ben je verplicht om je rijbewijs bij je te hebben als je op je speed pedelec fietst.

Is een kenteken verplicht op een speed pedelec?

Ja. De elektrische fiets dient geregistreerd te worden. Als je speed pedelec net zo snel gaat als een bromfiets, dan krijgt het dus een gele kentekenplaat.

Het lijkt veel werk, maar dit regel je snel online via de website van de RDW. Meestal zijn de grotere fietsenwinkels aangesloten bij de RDW en kunnen zij de speed pedelec voor je registreren.

Vaak wordt het kenteken zelfs direct bij de fiets meegeleverd. Zo niet, dan vraagt de fietsendealer de gele kentekenplaat aan.

Kenteken aanvragen: de stappen

  1. Ga naar de deze pagina website van het RDW om een afspraak te maken voor een onderzoek.
  2. Wil je rijden naar het onderzoek, dan dien je een apart eendagskenteken aan te vragen.
  3. RDW stuurt binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs op per post.
  4. Een dag later ontvang je ook de tenaamstellingscode per post.
  5. Vanaf dit moment ben je aansprakelijk voor de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en ben je verplicht te fietsen met het juiste kentekenplaat.
  6. Als laatste dien je het kentekenplaat te kopen bij een erkende fabrikant.

Liever niet zelf doen?

Is dit allemaal teveel gedoe voor je? Geen paniek! Praktisch iedere speed pedelec verkoper neemt dit proces volledig uit handen. Vaak betaal je €150,- en krijg je jouw fiets mee die meteen de weg op kan. Wel zo makkelijk!

De kosten

Wil je alles toch liever zelf regelen? Dit zijn de kosten voor de aanvraag van een kenteken:

OmschrijvingKosten
Identificatie voertuig licht€51,00
Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht€55,00
Inschrijven voertuig in kentekenregister€40,70
Tenaamstellen via RDW€10,40

Tenaamstellingscode

Ook de tenaamstellinsgcode voor de speed pedelec regelt de dealer. Dat is het bewijs dat de elektrische fiets van jou is. Wel zo handig en veilig!

De kosten voor het kenteken en de tenaamstelling bedragen rond de €150,- en nemen redelijk wat tijd in beslag. Bij dit soort duurdere e-bikes zie je vaak dat fietsendealers dit gratis voor je doen. Je krijgt je speed pedelec dan ook rijklaar mee!

RDW

Bron: RDW

Wil je een speed pedelecs vergelijken? Bekijk meteen voor welke e-bikes deze aanbieding geldt. 

Mag een speed pedelec op het fietspad?

Hangt ervan af. Als een bromfiets op een fietspad verboden is, mag je speed pedelec daar niet rijden. In dat geval moet je met een snelle elektrische fiets op de rijbaan.

Op bromfietspaden ben je meer dan welkom! Die herken je aan de blauwe borden met zowel een brom- als gewone fiets erop. Deze fietspaden zie je vaak net buiten het drukke stadshart en langs de grote autowegen.

Mag de speed pedelec binnen de bebouwde kom fietsen?

Dat mag! Wanneer er een rijbaan of fiets/bromfietspad is, ben je verplicht daar gebruik van te maken. Binnen de bebouwde kom mag een speed pedelec dus niet op het ‘gewone fietspad’.

Let op! Op deze paden mag je binnen de bebouwde kom nooit harder dan 30 km/u. Staat er 50 km/u op de borden en fiets je op de rijbaan? Dan mag je alsnog niet harder dan 40 km/u fietsen met je speed pedelec.

Krijg je er geen genoeg van en wil je echt alles te weten komen over speed pedelecs? Bekijk dan deze pagina

Veiligheid staat voorop!

Uit cijfers blijkt dat het fietsen op een speed pedelec veel minder risico met zich mee brengt dan wanneer je de auto pakt. Maar wat zijn nog meer de voordelen?

Met een pedelec leg je gemakkelijk grote afstanden tussen je huis en werk af, zonder last te hebben van files. Ook binnen de stad is deze fiets ideaal om van punt A naar B te gaan.

Zeker nu de overheid grote steden autovrij wil maken, is de speed pedelec de oplossing om snel op de plek van bestemming te komen. 

Wat zijn de wettelijke eisen voor een speed pedelec?

Op 1 januari 2018 is het oude type goedkeuring voor speed pedelecs komen te vervallen. Hierdoor ontstond er wat onzekerheid bij eigenaren over de speed pedelec regels.

Zij vreesden dat hun fietsen na 1 januari niet meer voldeed aan de regels en niet meer verzekerd zou zijn. Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Voor een speed pedelecs die als bromfiets bij de RDW geregistreerd zijn en beschikken over een kentekenplaat, verandert er niets. De snelle e-bikes blijven gewoon toegelaten op de Nederlandse weg.

Regeling Voertuigen

Wel moeten deze pedelecs altijd voldoen aan de eisen van ‘Regeling Voertuigen’. Dat betekent dat je speed pedelec voorzien moet zijn van een linker buitenspiegel en een ambergele retroreflector aan iedere zijkant.

Om een lang verhaal kost te maken: in de meeste gevallen is een dealer van speed pedelecs aangesloten bij de RDW en kunnen zij je ontzorgen.

Mocht dit niet het geval zijn, registreer dan simpel online je pedelec en vraag een gele kentekenplaat aan. De elektrische fietsen die wij op speedpedelec.org aanraden zijn goedgekeurd en voldoen aan alle eisen.

Zo kun je met een gerust hart supersnel van A naar B! 

Meer weten?

Meer weten over de wet- en regelgeving omtrent speed pedelecs? Bekijk de regels op de website van de Rijksoverheid. Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om met je fiets tussen de auto’s te rijden? 

Wij raden aan altijd een testrit te maken. Wil je weten waar je allemaal op moet letten? Lees hier alles over een speed pedelec testrit.

RDW