Riese & Müller Charger Vario Review: de 1000wh krachtpatser

Redactie
24 mei 2020


De Riese & Müller Charger Vario is een gevestigde naam in de wereld van elektrische fietsen. Deze speedbike staat bekend om zijn hoogstaande kwaliteit en strakke design. Dit model van het Duitse merk bevat de meest geavanceerde eigenschappen en technieken.

Wij wilde maar al te graag weten of deze beweringen kloppen en hebben de fiets van onze Oosterburen op de proef gesteld. Is het zijn prijs waard? Je leest het in deze Riese & Müller Charger Vario review.

Onze ervaring met de Charger Vario HS

De Charger Vario is populair vanwege zijn stijlvolle look en hoog rijcomfort. Maar dat is natuurlijk niet het enige waarom de fiets zo gewild is.

De speed pedelec heeft namelijk een vermogen van maar liefst 1000Wh en behaald daarmee een actieradius van 90 km.

Om precies te achterhalen hoeveel km hij daadwerkelijk aflegt op een volle accu, hebben wij de Riese & Müller Charger Vario meegenomen voor een ritje tussen ‘s-Hertogenbosch en Oosterhout.

Om de fiets optimaal te testen hebben wij natuurlijk de fietsroute in de Loonse en Drunense Duinen niet overgeslagen! 

Riese & Müller Charger Vario

Ondanks de ruim 29 kg wegende fiets, schiet de Charger Vario weg met een hoge snelheid. Dit komt door de krachtige 75 Nm Bosch motor waardoor hij gewichtsloos aanvoelt. Een heerlijke kick die zo gelieft is onder de speed pedelec liefhebbers.

Beste deal


De Charger Vario specificaties

Riese & Müller Charger Vario HSSpecificaties
Powerboost?Ja
Netto gewicht (kg)29.2 kg
Laadtijd6 tot 8 uur
Capaciteit accu1000 Wh
MotorpositieMidden
Gemiddelde actieradius90 km
KleuroptiesMat zwart
ZithoudingSportief
Wielmaat28 inch
Uitneembare accu?Ja
Type versnellingenEnviolo Optimized traploos
FrameAluminium
RemsysteemHydraulische schijfrem
Maximale snelheid45 km
CrankstelFSA/Riese & Müller, 170 mm
Bagagedrager?Ja
Laden in fiets mogelijk?Ja
MotortechniekBosch Performance Line Speed

Dit krijg je geleverd bij de Charger Vario

Als je deze Riese & Müller besteld, krijg je niet alleen een degelijke speed pedelec. De bezorger levert het prachtig pakket (gratis) voor je deur af met daarin:

  1. Een strakke speed pedelec van Duitse bodem
  2. Een krachtige oplader voor de 1000 Wh accu
  3. Een gratis Abus vouwslot
  4. Gratis helm en sloten set
  5. Gratis retourneren & ophaalservice
  6. Instructieboekje met alle informatie & regels
  7. Twee jaar garantie
  8. Een goede service van de verkoper

De Riese & Müller motor

De Riese & Müller Charger Vario is voorzien van een Bosch Performance elektrische motor met een vermogen van 75 Nm. Bosch staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt gezien als zeer betrouwbaar.

Hierdoor is de motor niet kapot te krijgen. Mocht dit wel gebeuren heb je altijd twee jaar garantie. De Riese Muller Charger Vario wordt gezien als een zeer duurzame fiets, net zoals de Cruiser hun bakfiets modellen.

Goed om te weten: De Charger Vario HS geeft je zelfs schakeladvies om de actieradius te verhogen.

Bosch Kiox Display

De Bosch Kiox Display is zeer uitgebreid en voorzien van alle moderne technieken. Zo kun je met de knoppen aan het linkerstuur schakelen naar de 4 verschillende standen.

Alle standen zijn voorzien van een kleurtje, waardoor je precies weet welke ondersteuning de Charger Vario op dat moment geeft.

Daarnaast kun je kiezen voor een uitneembare display. Dit is een extra optie wat kosten met zich mee brengt maar wel een handige extra functie als je de fiets ergens laat staan. 

Bosche motor van de Riese & Müller Charger Vario HS Kiox 1000Wh

Ondersteuningsstanden van de Vario HS

Waar merken als Stromer en Giant drie verschillende mogelijkheden biedt, heeft de Riese & Müller Charger Vario HS maar liefst 4 ondersteuningsstanden. Door deze extra stand kun je de kracht die je levert nauwkeurig aanpassen op het weertypen waar je op dat moment mee te maken hebt.

Ook voor heuvelachtig gebied is deze vierde functie meer dan welkom. Het kwam tijdens onze rit in de Loonse en Drunense Duinen erg goed van pas!

Enviolo versnelling

Wat deze fiets uniek maakt is het Enviolo Optimized versnellingssysteem. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker op de nieuwere modellen.

Speed pedelecs met een Enviolo versnellingsnaaf zijn zeer gewild. Waarom? Met deze techniek schakel je ‘traploos’. Dit houdt in dat je, terwijl je fietst of stilstaat, kunt schakelen zonder tussenstapjes.

Dit geeft een onbeschrijfelijk fijn gevoel. Je merkt alleen dat er wat gebeurd omdat je net even iets meer of minder kracht bij moet geven door de veranderende stand.

Bekijk de foto die wij van het Enviolo systeem maakten en zeg nu eerlijk: dit oogt toch naar pure perfectie en hoogstaande kwaliteit? 

Enviolo traplose versnelling van de charger Vario

De accu en actieradius

Deze fiets heeft een flink prijskaartje en dat is niet voor niets. De Charger Vario HS Kiox is namelijk voorzien van een 1000 Wh Lithium-ion accu. Dit is voor elektrische fietsen één van de zwaarste die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Na onze testrit van ‘s-Hertogenbosch naar Oosterhout en weer terug, gaf de display aan 85 km te hebben afgelegd. De batterij indicator had nog één streepje over. We schatten dat je met dit model gemakkelijk de 90 km haalt zonder hem op te laden.

Het enige nadeel van de accu is dat de laadtijd tussen de 6 en 8 uur bedraagt. Dat is vrij lang vergeleken met andere speed pedelecs, maar het is dan ook een zware accu met een groot vermogen.

Eindoordeel

Wij kunnen er niet omheen. Hoe groot onze liefde ook is voor de Stromer fietsen, de Riese & Müller Charger Vario is een echte topper.

Hij heeft werkelijk alles wat je in een speed pedelec zoekt. Het design is adembenemend, de display is spectaculair en een actieradius van 90 km is zeer hoog.

Daarnaast is het rijcomfort van de Charger Vario goed door de uitstekende wegligging en de traploze schakeltechniek. De fiets voelt zeer stabiel en veilig aan.

De combinatie van zijn prestaties en een hoge actieradius, maakt het de prijs die je ervoor betaald meer dan waard! Wat ons betreft een verdiende tweede plaats in onze top 10.

Beste deal



Gerelateerde artikelen