Klever Y Muse 45 product review

Klever gaat in sneltreinvaart door met het produceren van speed pedelecs. Het merk heeft al acht 45 km/u modellen op de markt, maar voegt in 2022 twee nieuwe modellen aan het assortiment toe. Eén daarvan is de Y Muse 45. Wij gingen langs op het hoofdkantoor en probeerde hem als eerste uit. Benieuwd naar het testresultaat? Je leest het in deze uitgebreide Klever Y Muse 45 review.

Auteur Joran Boermeester

Eigenaar & ebike expert

Joran Boermeester

12 oktober 2022 > 12 min lezen

Het merk Klever

Klever is van oorsprong een onderdeel van het bekende Taiwanese scooter merk Kymco. Doordat Taiwan in het verre oosten ligt, maken veel mensen de vergelijking met producten uit China. Maar niets is minder waar! Taiwan staat bekend om het produceren van de beste chips in de wereld.

Dit is een cruciaal onderdeel van de techniek in een speed pedelec. Dit in combinatie met 60 jaar ervaring van scooters bouwen, verklaart voor ons waarom een Klever fiets eigenlijk nooit tegenvalt.

De Klever Y Muse 45 2022

Met veel enthousiasme stellen wij de Klever Y Muse 45 voor. Op het eerste oog heeft het veel overkomsten met de Klever B-Speed, maar in alle opzichten is dit de grotere broer. Zo is het wielformaat van de Y Muse groter en is hij voorzien van robuuste Pirelli banden. Benieuwd welke verschillen we nog meer hebben ontdekt? Lees dan verder!

Y Muse Vs B Speed

Hieronder de belangrijkste verschillen in specificaties tussen de Klever Y Muse en de B Speed 2021.

Klever Y Muse 45 2022


Leverbaar:April 2022
Prijs:€5.299,-
Wielformaat27.5 inch
Merk banden:Pirelli
Gewicht:28 kg
Accu:850 Wh
Accu upgrade:1200 Wh
Lader:6A Ladegerät
Koplamp:Klever 1359/730
Remschijven:Klever Hydraulic
Versnelling:Microshift H-Series 10S

Klever B Speed 2021


Leverbaar:Nu
Prijs:€4.999,-
Wielformaat24 inch
Merk bandenSchwalbe
Gewicht:25 kg
Accu:570 Wh
Accu upgrade:1200 Wh
Lader:5A Charger
Koplamp:Supernova M99 Mini
Riemschijven:Mugura MT4E
Versnelling:Shimano SLX 10

Belangrijkste verschillen

Voor €300,-extra krijg je een fiets met een modernere techniek, een groter wielformaat die standaard voorzien is van een 300 Wh meer accuvermogen. Verder is de basis van beide modellen gelijkgebleven. Denk daarbij aan het motorvermogen (600 Watt), de koppeling (49 Nm) en de Biactron 2.0 achtermotor.

Ervaring testrit

Wij hebben de Klever Y Muse meegnomen voor een heerlijke fietstocht door het natuurgebied rondom Fort Vechten in Bunnik. Wat direct opvalt is de enorme power waarmee de de achtermotor de fiets vooruit duwt. Dit heerlijke gevoel kennen wij van de Stromer fietsen, alleen is de zithouding het grootste verschil.

Waar de Stromer modellen sportief zijn, is de Y Muse een echte stadsfiets met een comfortabele zithouding. Dit maakt hem dan ook zeer geschikt voor lange afstanden zonder last van je rug te krijgen.

De Klever Y Muse motor

Eén van de meest opvallende onderdelen van de Y Muse is de Biactron 2.0 achtermotor. Deze heeft een vermogen van 600 Watt en een koppeling van 49 Nm. Dat laatste lijkt misschien niet veel, maar doordat de kracht vanuit achteren komt, trekt dit model sneller op dan speed pedelecs met een 80 Nm koppeling.

Deze manier van aandrijving zien we tot nu toe alleen bij Stromer en Klever. Beide merken hebben al hun modellen voorzien van een achterwielaandrijving. Een uitstekende keuze waar iedere snelheidsliefhebber het mee eens zal zijn.

Foto: Achterwiel motor Klever Y Muse 45

Kracht- en rotatiesensor

Wat de Klever Y Muse uniek maakt van haar concurrenten, is dat de fiets voorzien is van zowel een kracht- als rotatiesensor. De krachtsensor zit verwerkt de as van het achterwiel en de rotatiesensor bij de trapas. Hierdoor gaat je trapbeweging naadloos over in de elektrische ondersteuning die de fiets mee geeft. Dit hebben wij nog niet eerder gezien!

Accu & koplamp

De Klever Y Muse 45 is standaard voorzien van een 850 Wh accu. Deze weegt 5.2 kg en is er gemakkelijk uit te halen door de handige hendel. Zo loop je voor de buitenwereld net als iedereen met een aktetas het kantoor binnen.

De Klever Y Muse 45 is voorzien van een enorm krachtige 1350/730 koplamp. Dit wilt zeggen dat het grote licht 1350 Watt vermogen levert en op de gewone stand 730 Watt. Dit is krachtiger dan we tot nu toe gezien hebben!

Ook heeft de koplamp een knipper functie. Ideaal om mede weggebruikers een seintje te geven dat je eraan komt zonder te toeteren. Wel zo prettig als je in de vroege ochtend door de weilanden fietst!

Topsnelheid van 48.6 Km per uur

We hebben de Klever Y Muse flink op zijn staart getrapt en tot onze blije verbazing een topsnelheid van 48.6 Km per uur behaald. Dit is vergelijkbaar met de snelheid van een Stromer. Dit komt doordat de achtermotoren bijna uniek zijn aan elkaar. Maar wat het meeste opviel was de stand waarin we deze topsnelheid behaalde!

Ondersteuningsstanden Klever Y Muse

De Y Muse heeft 4 verschillende ondersteuningsstanden. De N, Eco, Tour en Max. Tot onze verbazing haalde we dezelfde topsnelheid zowel in de Tour als in de Max stand. We raden dan ook aan om standaard de Tour stand te gebruiken om accucapaciteit te besparen. Pas wanneer je met heftige tegenwind te maken krijgt, schakel je over naar Max. Eén ding is zeker: in dat geval haal je iedere speed pedelec in!

Display

De Klever Y Muse 45 is voorzien van een relatief eenvoudige 2.8 Display. Zoals op de afbeeldingen te zien is, verschijnen bovenaan de standen waarin je fietst en met de middelste knop kun je de verschillende gegevens zien zoals de totale afstand, verbrande calorieën, de afgelegde kilometers van vandaag en het aantal pedaal omwentelingen per minuut (cadence).

Beveiligingsfunctie

Een leuk extraatje van Klever is de functie waarmee je de motorlock kunt inschakelen. Hierdoor blokkeert de motor en gaat er een oorverdovend geluid af wanneer de fiets weg gesleept wordt. Geen dief die op deze manier over straat wilt. Steek de sleutel in de poort onderaan de display, selecteer de motor-lock en trek de sleutel eruit.

Geveerde voorvork

Het merk Klever heeft er voor gekozen om haar speed pedelecs standaard te voorzien van een geveerde voorvork. Om dit bij bijvoorbeeld een Stromer toe te voegen, ben je gemiddeld zo’n €450,- euro extra kwijt.

Een voordeel van de Y Muse 45 is dat je de voorvork aan en uit kunt zetten. De vering in de voorvork geeft meer weerstand, wat iets van je snelheid wegneemt. Dat is niet voor ieder type fietser gewenst.

Technische specificaties Klever Y Muse 45

Hieronder de belangrijkste technische specificatie van de Klever Y Muse 45 uit 2022.

Klever Y Muse 45 Specificaties
Accu capaciteit850 Wh of 1200 Wh
Gewicht zonder accu25 kg
Gewicht met accu28 kg
Laadtijd6 tot 10 uur
Wielformaat27,5 inch
BandenPirelli Cycl-E GT
Motorvermogen600 Watt
MotorpositieAchterwiel
Koppeling motor49 Nm
Versnelling derailleurMicroshift XLE 10 Speed
Max belasting achterdrager25 kg
Max belasting op de fiets120 kg
Laden in fiets mogelijk?Ja
BeveiligingsfunctiesMotor-Lock, Immobiliser
RemsysteemHydraulische schijfrem

Voor- en nadelen Y Muse

VoordelenNadelen
+ Topspeed– Geen riemaandrijving
+ Standaard 850 Wh accu– Design moet je van houden
+ Prijs kwaliteitsverhouding– Geen standaard zadelpen
+ Achtermotor– Open kettingkas
+ Standaard geveerde voorvork
+ Comfortabele zithouding
+ Stabiliteit door dikke banden
+ Gemak uitnemen accu
+ Kracht- en rotatiesensor
+ Beveiliging
+ Hoogstaande techniek

Eindoordeel Klever Y Muse 45 Review

Wij kunnen niets anders zeggen dan dat we positief verrast zijn door de Y Muse 45. Het design ziet er iets minder spectaculair uit dan bijvoorbeeld de Stromer of de Klever X-Speed, maar het comfort wat je daarvoor terug krijgt is ongekend.

Waar het B-Speed model echt een vrouwelijke stadsfiets is, is de Y Muse geschikt voor beide geslachten. Zowel door de krachtige motor als de grotere en dikkere banden.

Daarnaast is de techniek hoogstaand en is de fiets uitgerust met duurdere onderdelen dan we zien bij andere speed pedelecs in deze prijsklasse. Zo is een achtermotor prijziger dan een middenmotor en is de Y Muse standaard voorzien van een geveerde voorvork en een 850

Wh accu. Bij veel andere modellen betaal je hier extra voor. Naast de uitstekende techniek van de fiets, is dit de grootste onderscheidende factor met concurrerende modellen.

Wil jij dagelijks een afstand van zo’n 50 kilometer in hoge snelheid afleggen zonder last te krijgen van je rug? Dan is de Klever Y Muse 45 een uitstekende keuze.


Klever brengt je contact met een gespecificeerde Klever dealer bij jouw in de buurt. Doe een proefrit aanvraag en ervaar zelf de unieke rijbeleving.

Banner-Klever-Y-Muse-45-2022

Deel dit bericht


Gerelateerde product reviews