Kalkhoff Endeavour 5.B Move Review

Redactie
30 juni 2020


Zoals de naam al doet vermoeden is de Kalkhoff fiets van Duitse komaf. Het merk is toonaangevend op het gebied van e-bikes en wordt vaak hoog gewaardeerd in diverse vakbladen.

Is dit terecht en wat mag je verwachten van de Kalkhoff Endeavour 5.B Move? We zochten het uit!

De Kalkhoff speed pedelec

Het Duitse merk produceert al sinds 1919 fietsen en heeft twee jaar geleden haar eerste 45 km/u model op de markt gebracht.

Vanwege de eerder geboekte resultaten liggen de verwachtingen voor de Kalkhoff speed pedelec erg hoog. Is de prijs kwaliteitsverhouding beter dan bij zijn Duitse broertje Riese & Müller? Je leest het hier!

Beste deal


Onze ervaring met de 5.B 2020

Om de proef op de som te nemen, zetten we de helm weer op en hebben we de Move 2020 meegenomen voor een heerlijke testrit.

Met een accu van 625 Wh vermogen verwachten wij een actieradius van tussen de 60 en 70 kilometer. Aangezien dit model ideaal lijkt voor een ruwe ondergrond, namen wij de 5.B Move mee voor een bosachtig toer door het prachtige Lage Vuursche bij Utrecht. 

Kalkhoff Endeavour 5.B Excite

De eerste indruk

Toen we de fiets uitpakten, viel het design meteen op. De Kalkhoff ziet eruit als een typische speed pedelec: sportief en degelijk.

Als je de eerste paar trappen zet, merk je meteen dat je te maken hebt met een krachtige 45 km/u fiets. Dit gevoel wordt veroorzaakt door de Bosch Performance Speed motor van 36 V / 350 Watt.

Het geeft een kracht van 65 Nm waardoor je snel een hoge snelheid behaald. Dit is ideaal voor zowel het optrekken bij een stoplicht als wanneer je een heuvel op moet.

Vier belangrijkste kenmerken Kalkhoff Move

 1. Zijn vermogen door de krachtige Bosch  Performance middenmotor.
 2. De lucht geveerde voorvork voor ongelijke ondergronden, drempels en stoepranden.
 3. De Duitse degelijkheid en stabiele wegligging zorgt voor een veilig gevoel.
 4. De lage prijs van €4.599,- zien we niet vaak voor zo’n fiets!

Technische specificaties

Kalkhoff Endeavour 5.B Move 2020Specificaties
Powerboost?Ja
Netto gewicht (kg)27.3
Laadtijd4 tot 5 uur
Capaciteit accu625 Wh
MotorpositieMidden
Gemiddelde actieradius60 km
ZithoudingSportief & Comfortabel
Merk motorBosch Performance Line
Uitneembare accu?Ja
Aantal versnellingen11
Type versnellingenElektronische derailleur
Frame materiaalIntegrale 0.5 aluminium
RemsysteemMagura MT6 hydraulische schijfremmen
Maximale snelheid45 km/u
Type sensorenRotatie, kracht en snelheid
Type aandrijvingKetting
Bagagedrager?Ja
Laden in fiets mogelijk?Ja
Wielmaat28 inch
Kracht65 NM

Dit krijg je geleverd:

Als je een Kalkhoff Endeavour 5.B Move aanschaft, krijg je het volgende geleverd:

 1. Een prachtige hybride geveerde speed pedelec
 2. Een krachtige oplader voor de accu
 3. Instructieboekje met alle informatie & regels
 4. Gratis bezorging
 5. Het kenteken t.w.v. €150,- wordt gratis op naam gezet.
 6. Garantie van 2 tot 3 jaar
 7. Een uitstekende (na) service

> Wil je een speed pedelec kopen? Bekijk onze top 10.

Lucht geveerde voorvork Kalkhoff Endeavour 5.B Move

Dat dit model een sportieve fiets is was al duidelijk, maar wat maakt het zo uniek? De Kalkhoff Endeavour 5.B is voorzien van een Suntour Mobie45 geveerde voorvork.

Hierdoor is deze speed pedelec zeer geschikt voor zowel een vlakke als ruwe ondergrond. Door het meeveren voel je je één met de fiets.

Daarnaast kan je gemakkelijk een stoepje op of af zonder dat de fiets een flinke klap te verduren krijgt. Zo blijven de onderdelen langer goed en heeft de fiets een langere levensduur. 

luchtgeveerde voorvork Kalkhoff

Geveerde zadelpen

De voorvork is bij deze fiets niet het enige dat een vering heeft. Het zadel zit op een geveerde pen waardoor je soepel mee beweegt als je de drempel of stoepje over gaat. Dit geeft het gevoel dat je op een mountainbike rijdt met de gemakken van een stadsfiets! 

geveerde zadelpen

Hybride

Denk je dat alle Duitse producten benzine of energie slurpend zijn? De speed pedelec van Kalkhof niet! De 5.B Move is namelijk hybride. De fiets is lichter door een speciaal soort integrale 0.5 aluminium.

Daarnaast zijn alle hybride fietsen uitgerust met een derailleurversnelling. Dit zorgt voor een soepele, lichtlopende aandrijving en een sportief schakelgevoel.

Deze fietsen hebben over het algemeen een sportievere zithouding maar je zit comfortabeler dan op een racefiets. Dit maakt de Kalkhoff Endeavour een energie zuinige speed pedelec. 

Voordelen van de 5.B Move

Naast de geveerde zadelpen en voorvork heeft de Kalkhoff Endeavour 5.B Move nog een aantal voordelen.  Om het comfort te vergroten zijn deze modellen standaard voorzien van verschillende mooie details.

Deze Kalkhoff speed pedelec heeft namelijk een sterke 60-80 lux koplamp. Hierdoor ben je optimaal zichtbaar voor de andere weggebruikers.

Daarnaast heeft de Move brede velgen en banden wat zorgt voor een stabiele wegligging. Dit alles maakt de Kalkhoff Endeavour een veilige speed pedelec en ideaal voor woon-werk verkeer.

Verschil tussen de Move en Kalkhoff Endeavour 5.B XXL

De Move versie van Kalkhoff is over het algemeen wat luxer. De Endeavour XXL kan iets meer gewicht hebben en heeft de nieuwste Bosch motor. De fiets heeft een Bosch motor van het jaar 2019.

Daarnaast heeft de Kalkhoff Endeavour Move betere remmen. Hij is voorzien van een Magura MT6 hydraulische schijfrem systeem.

Dit samen met de sterkere verlichting, geveerde voorvork en zadelpen maakt de 5.B een sportievere fiets. 

Eindoordeel Kalkhoff review

Na een ritje door het heerlijke bosgebied zijn wij van mening dat deze fiets zijn geld meer dan waard is. Een actieradius van 60 km voor een prijs van €4.599,- krijg je niet snel.

Daarbij komt kijken dat je hier een kwalitatief goede fiets voor terug krijgt. De Kalkhoff Endeavour 5.B is gemaakt van alleen A-merk onderdelen en kent vele voordelen zoals een geveerde voorvork, zadelpen en remschrijven waar je ‘U’ tegen zegt.

Het is een racefiets met het gemak van een stadsmodel. Als je genoegen neemt met een actieradius van 60 km, is dit een ideale fiets voor zowel de stad als bosachtig gebied. 

Beste deal


ACTIE: Kalkhoff Endeavour 5.B Excite 1000 Wh

Zo nu en dan komt er een aanbieding voorbij die je niet mag laten liggen. Dit keer krijg je een flinke korting op de Kalkhoff Endeavour 5.B Excite met maar liefst een accu capaciteit van 1000 Wh. Plan een gratis proefrit in of bestel hem online. Goedkoper wordt het niet!Gerelateerde artikelen