Fietssnelweg F35 uitgeroepen tot beste van Nederland​

Wist jij al dat het bestond? In Nederland is de fietssnelweg steeds meer een begrip geworden. De F35 is nu zelfs uitgeroepen tot beste fietssnelweg in Nederland. Maar win je qua reistijd van een auto op de A35? En hoe snel is het traject nu werkelijk? De vraag die iedere liefhebber van Speed Pedelecs bezig houdt is: hoe kom ik zo snel mogelijk op mijn werk? Op de fiets of met de auto? Dit is getest op de weg tussen Born en Enschede, over de F35 en de A35. Kies een partij voor je de tekst leest! Kan de fietser op de fietssnelweg F35 de automobilist op de autobaan kloppen?

De fietssnelweg F35

Tussen Hellendoorn en Enschede wordt al jaren gewerkt aan een 62 kilometer lange fietssnelweg. De F35 moet de regio met elkaar verbinden. In 2011 is het eerste deel geopend. Nu is de fietssnelweg F35 uitgeroepen tot beste van heel Nederland. Milieuvriendelijk en een gezonde levensstijl is wat de overheid voor ogen heeft met de aanleg van de wegen. Dit is niet het enige dat de overheid doet voor een gezonde samenleving. Met de invoer van het fietsplan stimuleren zij bedrijven om hun werknemers op de fiets naar werk te laten gaan. Maar fietsplan: hoe werkt het? Lees er alles over en krijg je fiets vergoedt!

De race

De race start in Borne. De testers stappen op de snelle elektrische fiets (45 km per uur) en zijn conculega in de auto. Ze starten precies op hetzelfde moment en de Speed Pedelec schiet als eerste weg. De kracht is enorm. Voor het eerst van mijn leven stapt de tester op een snelle elektrische fiets. De collega neemt de auto en vertrekt precies op hetzelfde moment richting de A35. Bij de start schiet mijn Speed Pedelec als een bromfiets weg. De elektrische aandrijving lijkt iedereen te verbazen.

Verschil tussen e-bike en Speed Pedelec

De test is al eerder uitgevoerd met een normale e-bike (25 km per uur). “Het wegvallen van de ondersteuning voelt alsof de fiets afremt. Dat frustreert, de tester wilt harder om deze race te winnen” gaf hij aan. Gelukkig heeft de fiets deze keer trapondersteuning tot 45 km per uur.

De winnaar

Waar de e-bike het in de eerste race verloor van de auto, is nu de Speed Pedelec sneller! De e-bike (25 km per uur) deed 37 minuten over het stuk, terwijl de auto na 25 minuten bij het eindpunt aan kwam. De snelheid van de 45 km per uur fiets heeft het verschil gemaakt. Binnen 23 minuten was de Speed Pedelec in Enschede. Natuurlijk is het fijn om de race te winnen, maar ook heeft de fietser een gezond ritje achter de rug. Een dubbele winnaar dus! De fietssnelweg F35 blijkt voor de provincie echt een uitkomst!

Fietssnelwegen in Nederland

De toekomst ziet er goed uit voor de F35. Het is al de beste Fietssnelweg van Nederland, maar hij wordt nog langer! Tenminste: als het af komt.. Maar dat gaat lukken. De verwachting is dat in 2023 alle delen moeten liggen. Fietssnelweg in Nederland: Het is een prachtig project, maar ook een lastig samenspel tussen provincie, rijk, regio en gemeenten. Er moet over vele schijven worden samengewerkt en er is maar liefst 50 miljoen euro voor nodig. Gelukkig is het geloof bij de gemeenten groot. Zij zien allemaal het belang in van fietssnelwegen in Nederland.

Dit zijn de grootste fietssnelweg in Nederland

Fietssnelweg 1: F59 Den Bosch – Oss | 20.5 km
Fietssnelweg 2: RijnWaalPad Arnhem – Nijmegen | 18.5 km
Fietssnelweg 3: Greenport Bikeway Venlo – Horst – Sevenum | 11.6 km
Fietssnelweg 4: De Velostrada Leiden – Den Haag | 9.5 km
Fietssnelweg 5: Groningen – Ten Boer | 8.9 km
Fietssnelweg 6: Utrecht – Houten | 8.9 km
Fietssnelweg 7: F35 Hengolo – Enschede | 7.1 km
Fietssnelweg 8: Amsterdam – Zaandam | 6.6 km
Fietssnelweg 9: Leeuwarden – Stiens | 5.6 km

De bouwstatus van fietssnelwegen in Nederlands

Nederland heeft al ruim 300 kilometer fietssnelwegen. Daarnaast staat voor de komende jaren voor nog eens 600 kilometer op de planning. Fietssnelwegen zijn breed en hebben een egaal vlak wegdek van asfalt. Veiligheid staat voorop! Daarom zijn er bijna geen verkeerslichten en kruisingen. Je fiets in een keer door en behaald dus hogere snelheden! Ben je benieuwd of er een fietssnelweg bij jouw in de buurt ligt of komt? Hieronder het overzicht van de bestaande fietssnelwegen (groen), fietssnelwegen in aanbouw (geel) en gepland fietssnelwegen (grijs).

fietssnelwegen in Nederland


Waarom worden er fietssnelwegen in Nederland aangelegd?

Fietsen is gezond, bespaart geld, is veilig en draagt bij aan minder CO2-uit­stoot. De voordelen van fietsen zijn bij iedereen bekend. Zo ook bij de overheid. Vandaar dat in januari 2020 het fietsplan wordt ingevoerd. Twente is een dichtbevolkt gebied. Dat maakt het een ideale plek voor fietsweg voor ideaal. Daarnaast is fietsen veel gezonder dan autorijden en bespaar je geld. Ook stoot je geen CO2 uit en het is nog eens veel veiliger! Uit onderzoek blijkt dat de kans op een fietsongeval, ten opzichte van de oude situatie, met 85 procent is gedaald op die stukken waar de F35 ligt. Dat is natuurlijk ook logisch. Je rijdt immers niet meer mee met het drukke verkeer. Met de fietssnelweg heb je de hele baan voor jou alleen. 

Ben je overtuigd en wil je een fiets kopen? Verdiep je dan eerst goed in de specificaties! Dit is veel werk maar gelukkig hebben wij de top 10 op een rij gezet. Een Speed Pedelec vergelijken is belangrijk. Benieuwd welke jij kunt kopen met behulp van het fietsplan? Toch liever eerst een Speed Pedelec testrit maken? Dat is wat ons betreft zeer aan te raden!