Fietssnelweg F35 uitgeroepen tot beste van Nederland​

Redactie
10 oktober 2019


fietssnelwegen in Nederland

10-10-2019: Wist jij al dat er in Nederlands speciale fietssnelwegen worden aangelegd? Ons kikkerlandje verkiest zelfs jaarlijks de beste van allemaal. Dit jaar is de F35 de gelukkige. Maar win je qua reistijd van een auto? En hoe snel is het traject nu werkelijk? De vraag die iedere liefhebber van speed pedelecs bezig houdt: ben ik sneller op mijn plek van bestemming dan wanneer ik de auto pak? Dit is getest op de weg tussen Born en Enschede, over de F35 en de A35. Kies een kant voordat je verder leest. Gaat de speed pedelec op de fietssnelweg F35 de automobilist kloppen?

De fietssnelweg F35

Tussen Hellendoorn en Enschede wordt al jaren gewerkt aan een 62 kilometer lange fietssnelweg. De F35 moet de regio met elkaar verbinden. In 2011 is het eerste deel geopend. Nu is de fietssnelweg F35 uitgeroepen tot beste van heel Nederland. Milieuvriendelijk en een gezonde levensstijl is wat de overheid voor ogen heeft met de aanleg van de wegen. Dit is niet het enige dat de overheid doet voor een gezonde samenleving. Met de invoer van het fietsplan stimuleren zij bedrijven om hun werknemers op de fiets naar werk te laten gaan. Maar hoe werkt het fietsplan nou precies? Lees er alles over en krijg je fiets vergoedt!

De race

De race start in Borne. De tester stapt op de zijn speed pedelec en zijn conculega in de auto. Ze starten precies op hetzelfde moment en ze schieten de weg op. De kracht is enorm. De fietser stapt voor het eerst in zijn leven op een snelle elektrische fiets. De collega neemt de auto en vertrekt precies op hetzelfde moment richting de A35. Bij de start schiet de speed pedelec als een bromfiets weg. De elektrische aandrijving lijkt iedereen te verbazen.

De winnaar

Met een tijd van 23 minuten, komt de speed pedelec als eerste op de plek van bestemming aan. De collega met de auto kwam na 25 minuten over de streep. Natuurlijk is het fijn om de race te winnen, maar de fietser heeft ook een gezond ritje achter de rug. Een dubbele winnaar dus! De fietssnelweg F35 blijkt voor de provincie een echte uitkomst!

Fietssnelwegen in Nederland

De toekomst ziet er goed uit voor een F35. Het is al de beste fietssnelweg van Nederland, maar hij wordt nog langer! Tenminste: als het af komt. Maar dat gaat lukken. De verwachting is dat in 2023 alle delen moeten liggen. Het aanleggen van fietssnelwegen in Nederland is niet alleen een intensief project, maar ook een lastig samenspel tussen provincie, rijk, regio en gemeenten. Er moet over vele schijven worden samengewerkt. Er is maar liefst 50 miljoen euro voor nodig. Gelukkig is het geloof bij de gemeenten groot. Zij zien allemaal het belang in van fietssnelwegen in Nederland.

Dit zijn de grootste fietssnelweg in Nederland

Fietssnelweg 1: F59 Den Bosch – Oss | 20.5 km
Fietssnelweg 2: RijnWaalPad Arnhem – Nijmegen | 18.5 km
Fietssnelweg 3: Greenport Bikeway Venlo – Horst – Sevenum | 11.6 km
Fietssnelweg 4: De Velostrada Leiden – Den Haag | 9.5 km
Fietssnelweg 5: Groningen – Ten Boer | 8.9 km
Fietssnelweg 6: Utrecht – Houten | 8.9 km
Fietssnelweg 7: F35 Hengolo – Enschede | 7.1 km
Fietssnelweg 8: Amsterdam – Zaandam | 6.6 km
Fietssnelweg 9: Leeuwarden – Stiens | 5.6 km

De bouwstatus van fietssnelwegen in Nederlands

Nederland heeft al ruim 300 kilometer aan fietssnelwegen. Daarnaast staat voor de komende jaren voor nog eens 600 kilometer op de planning. Fietssnelwegen zijn breed en hebben een egaal vlak wegdek van asfalt. Veiligheid staat voorop! Daarom zijn er bijna geen verkeerslichten en kruisingen. Je fiets in een keer door en behaald dus hogere snelheden! Ben je benieuwd of er een fietssnelweg bij jouw in de buurt ligt of komt? Bovenaan dit artikel vind je het overzicht van de bestaande fietssnelwegen (groen), fietssnelwegen in aanbouw (geel) en gepland fietssnelwegen (grijs).

Waarom worden er fietssnelwegen in Nederland aangelegd?

Fietsen is gezond, bespaart geld, is veilig en draagt bij aan minder CO2-uit­stoot. De voordelen zijn bij iedereen bekend. Zo ook bij de overheid. Vandaar dat in januari 2020 het fietsplan wordt ingevoerd. Fietsen is gezonder dan autorijden en bespaard je geld. Ook stoot je geen CO2 uit en is het nog veiliger! Uit onderzoek blijkt dat de kans op een fietsongeval, ten opzichte van de oude situatie, met 85 procent is gedaald op de stukken waar een fietssnelweg ligt. Dat is natuurlijk ook logisch. Je rijdt immers niet meer mee met het drukke verkeer. Je hebt de hele baan voor jou alleen. Daarnaast zijn er aan het rijden op een 45/u bike ook regels verbonden. Benieuwd welke dat zijn?

Zelf een keer over een fietssnelweg scheuren?

Ben je overtuigd en wil je een snelle elektrische fiets kopen? Verdiep je dan eerst goed in de specificaties! Dit is veel werk maar gelukkig hebben wij de top 10 op een rij gezet. Een speed pedelec vergelijken is belangrijk. Benieuwd welke jij kunt kopen met behulp van het fietsplan? Bekijk de top 10 beste speed pedelecs.Gerelateerde artikelen