Het aantal speed pedelecs in Nederland stijgt in sneltreinvaart: ruim een kwart meer dan vorig jaar

Redactie
28 augustus 2020


De populariteit van speed pedelecs neemt toe. Dat is op zich niets nieuws, maar in welke gemeenten zien we deze stijging terug en welke blijft achter? Het RDW brengt unieke cijfers naar buiten. Ben je benieuwd geworden? Lees dan verder.

Amsterdam loopt achter

Waar onze hoofdstad in veel dingen voorop loopt, blijft het aantal speed pedelecs achter. In Amsterdam rijden nu zo’n 990 snelle elektrische fietsen rond. Dat zijn er redelijk wat, alleen in verhouding tot het aantal inwoners, zitten ze ver onder het gemiddelde. Daarentegen laten de cijfers in Amsterdam wel een groei van maar liefst 80 procent zien binnen één jaar. In Nederland steeg het aantal geregistreerde speed pedelecs gemiddeld met slechts 23 procent. In totaal rijden er nu 21.000 van rond. Dat waren er vorig jaar ongeveer 17.000, zo concludeert het RDW.

Welke gemeente heeft de meeste speed pedelecs?

De trotse koploper van het aantal 45 km/u bikes is Bunnik. De gemeente telt 86 speed pedelecs per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn dat er elf per 10.000 inwoners.

Hoe doet jouw gemeente of stad het?

In dit overzicht is te zien hoeveel speed pedelecs er in jouw gemeente rondfietsen. Hoe donkerder de kleur, hoe meer speed pedelecs per 10 duizend inwoners er zijn.

Bron: RDW, bekijk hier de exacte cijfers

Een kleine kanttekening op de cijfers

Het RDW baseert deze cijfers op het aantal gedane registraties. Als je op een speed pedelec rijdt, moet de fiets namelijk voorzien zijn van een kentekenplaat. In 2016 concludeerde de Fietsersbond echter dat ruim de helft van alle snelle e-bikes niet geregistreerd staan. Dit kan komen doordat mensen simpelweg niet op de hoogte waren van de regels, of de kosten er niet voor over hadden. Het werkelijk aantal speed pedelecs in Nederland ligt dus waarschijnlijk een stuk hoger!

Wat zijn de speed pedelec regels?

Aangezien de snelle elektrische fiets snelheden van 45 km per uur behaald, wordt de speed pedelec in Nederland gezien als een bromfiets. Hierdoor ben je dus verplicht een helm te dragen en heb je een WA-verzekering nodig. Meer weten? Lees hier alles over de regels.

Wil je ook een pedelec? Dit zijn de beste opties

Ben je overtuigd en wil je ook iedere dag fietsend naar je werk? Onderzoek dan eerst welke speed pedelec de beste optie is. Bij zo’n dure aanschaf, is een miskoop het laatste wat je wilt. Gelukkig hebben wij alvast wat voorwerk voor je gedaan. Op basis van de prijs-kwaliteitverhouding zijn dit de beste keuzes.Gerelateerde artikelen