Fietsplan 2020: hoe werkt het eigenlijk?

Redactie
20 oktober 2019


fietsplan

20-10-2019: Een speed pedelec kopen op kosten van je werkgever? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan! Omdat het Nieuwe Fietsplan in 2020 in gaat hebben mensen maar één vraag: Fietsplan hoe werkt het?

Wij hebben alles over de gunstige fiscale regeling voor je op een rij gezet. 

Werkkostenregeling (WKR)

Via een werkkostenregeling (WKR) kiest je werkgever ervoor jou een fiets te laten kopen en te betalen uit je bruto salaris. Dit kan nu anders!

Je werkgever heeft ook een andere mogelijkheid om jou te helpen bij de aanschaf van je nieuwe fiets of speed pedelec.  Benieuwd welke? Lees het hier.

Hoe werkt het?

Werkgevers in Nederland mogen fietsende werknemers belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Net zoals voor de auto!

Werkgevers mogen een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets, dus ook van je speed pedelec! Je lost deze lening vervolgens af met de kilometervergoeding. Zo bestel je via het nieuwe fietsplan eenvoudig je nieuwe fiets:

Stap 1: Informeren

Vraag je werkgever of je via het fietsplan een fiets mag aanschaffen. Vergeet niet ook te vragen voor welk bedrag dit is toegestaan!

De administratie kan je werkgever zelf beheren, maar zij kunnen er ook voor kiezen het te laten doen door een bemiddelaar. Let op: de meeste fietsendealers werken alleen met NFP/FiscFree als bemiddelaar.

Tip: Raadt deze aan bij je werkgever. 

Stap 2: Kies je fiets

Bestel via de website je fiets naar wens. Loopt de betaling via een bemiddelaar als NFP/FiscFree? Dan kun je de fiets vaak alleen in de winkel kopen.

Wil je liever via de website bestellen? Vraag je werkgever dan om de administratie in eigen hand te houden. Een kleine moeite!

Stap 3: De betaling

Je werkgever bepaald de regels over de betaling. Overleg dus met je werkgever wat de beste optie is. Heb je een fiets gevonden die meer kost dan je werkgever toelaat?

Geen probleem! Met het fietsplan kun je heel eenvoudig zelf het netto bedrag bij betalen.

Nog geen keuze gemaakt?

Heb je besloten om gebruik te maken van het fietsplan maar weet je nog niet welke speed pedelec je moet kiezen? Wij hebben een top 10 samengesteld op basis van prijs en kwaliteit.

Een voorbeeld

Leuk al die informatie maar je vraagt je waarschijnlijk nog steeds af: fietsplan hoe werkt het? Daarom hier een voorbeeld.

  • Je komt de fiets van je dromen tegen waarvoor je werkgever een bedrag van €2.350,- leent.
  • Je werkt 5 dagen per week en de reisafstand van je huis naar je werk is 15 kilometer.
  • De vaste onbelaste reiskostenvergoeding is dan voor het hele jaar maximaal 214 dagen x 30 kilometer x €0,19 = €1.219,80.
  • Omgerekend is dat per maand €101, 65. Daarmee kun binnen twee jaar je fiets terug verdienen! Het is heel simpel: je fiets wordt betaald van de reiskosten die je normaal gesproken ontvangt van je werkgever!

Fietsplan: hoe werkt het als ik verander van werkgever?

Als je binnen de terugverdientijd verandert van werkgever voordat de lening is afgelost, betaal je het openstaande bedrag in één keer terug, zoals bij iedere lening.

Het kan natuurlijk ook dat je andere afspraken met je werkgever hebt gemaakt.

Een proefrit

Benieuwd geworden naar welk model jij kunt aanschaffen met het fietsplan? Bekijk hier alle mogelijkheden en kies jouw favoriete speed pedelec. Of toch liever een proef maken? Dat kan!

Laat je volledig op de hoogte brengen en wordt een echte kenner! Dit is geheel vrijblijvend en heeft dus geen gevolgen voor je vergoeding vanuit je werkgever.


Zijn er extra eisen verbonden aan dit plan?

Nee. De belastingdienst stelt geen extra eisen waaraan je moet voldoen om via het nieuwe fietsplan een fiets te kopen. Je werkgever bepaalt zelf de regels.

Zo kunnen zij bepalen hoe vaak je een nieuwe fiets kunt krijgen, voor welk bedrag en welk type hieronder valt. Het mag bijvoorbeeld ook een elektrische fiets of speed pedelec zijn!

Ook de aard van het gebruik bepaald de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan alleen woon-werkverkeer, zakelijke ritten of privégebruik.

Vaak zie je dat werkgevers ook toestemming geven om de fiets voor privédoeleinden te gebruiken, in tegenstelling tot een auto!

Vind je baas het bedrag iets te hoog? Overweeg dan een tweedehands fiets. Dit zijn showroommodellen en vooraf door een monteur gekeurd! 


Zijn er kosten verbonden aan bemiddeling via NFP/FiscFree?

Ja. Zij rekenen een vergoeding van 15% over de eerste €749,- van de fiets en eventuele accessoires.  Dat is dus maximaal €112,35 Daarnaast kan een eventuele restprijs ontstaan als de prijs van jouw fiets de vergoeding van jouw werkgever overschrijdt.

Overleg dus met je werkgever om de administratie in eigen hand te houden. zo bestel je gemakkelijk de fiets via de website en zijn de kosten lager! Gerelateerde artikelen